jueves, 1 de abril de 2021

IN MEMORIAM. CAN PENELLA. PERAMOLA. L’URGELL SOBIRA. LLEIDA, LA PROVINCIA “ ESPOLIADA”.

 

El Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955) retratava  l’any 1929 , “         Vista general de Can Penella” per al Fons Estudi de la Masia Catalana. Situació: En la carretera de Lleida a Puigcerdà al Km 94. 

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7491/rec/42


La inclou al terme d’Oliana, la trobava al Cataleg de masies de Peramola:

http://peramola.ddl.net/fotos/peramola/POUM%20aprov_inicial/Documents/04_REGISTRE.pdf


La Penella era una casa fortificada, emplaçada en un indret estratègic entre el Grau d'Oliana i el de la Garanta. 


Aquest aspecte de fortificació es veu molt especialment des de la carretera, on l'extrem nord de la casa presenta una clara estructura de torre, i pels murs perimetrals. 


A la part oest de la casa hi ha una cisterna en forma de torre de planta circular, revestida de ceràmica, idèntica a les que trobem a la casa veïna de Joncars. 


Sota dels murs de l'extrem nord, el que fa de torre, hi ha un àmbit cobert amb volta que completa i amplia uns espais aprofitats en la roca natural

.

 Està inclosa dins del catàleg de béns protegits amb el número A-01.


Avui està ensulsiada.


Trobava també la Panella:

http://peramola.ddl.net/fotos/peramola/POUM%20aprov_inicial/Documents/04_REGISTRE.pdf


I l’Enciclopèdia Catalana en diu; Antiga masia i hostal del municipi de Peramola (Alt Urgell), vora el Segre, a l’indret de l’actual pantà d’Oliana.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0049912.xml


No la inclouen a :

http://hostals.blogspot.com/search?q=Alt+Urgell


Arreu de Catalunya, anem deixant el mateix missatge; No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, els que es comprometien a fer-ho , NO SON BONA GENT

 

 

1 comentario:

  1. Aquí al Penedès també n'hi ha moltes de ensulsiades i que havien sigut importants, fa molta pena... Bon Any Nou Antonio.

    ResponderEliminar