martes, 21 de septiembre de 2021

ENS PODEU DIR COM ERA LA IMATGE QUE ES VENERAVA A LA CAPELLA DE SANTA MARIA DE VILASECA?. SANT MARTÍ DE TOUS.

 

Llegia a la pàgina de l’Ajuntament de Sant Martí de Tous ; es té constància  de la capella  romànica de santa Maria de Vilaseca, de la qual gairebé no se’n conserven restes.


L’Albert Benet i Clarà, historiador sallentí,  ( 1941-2012) , escriu de Santa Maria de Vilaseca, al terme de Sant Martí de Tous, a la comarca de l’Anoia;

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1933702a66.xml


Aquesta església es trobava dins de l’antic terme del castell de Fiol. No degué passar de capella rural vinculada a un petit sector del terme o d’algun mas.

 

L’aparició en la documentació del terme de Fiol no es produeix fins l’any 1166, data en què en el seu testament, Pere de Queralt deixà a la seva germana Ponça, al seu fill Pere de Banyeres i a Ramon Pere el castell de Fiol.

 

L’església es documenta per primera vegada el 1294. En aquest any Berenguer Paloma, veí del terme del castell de Tous, féu el seu testament i entre les seves deixes piadoses a les esglésies dels voltants figura una a Santa Maria de Vilaseca. Actualment aquesta església no té culte.


El Mapa de Patrimoni ens diu  que la capella de Santa Maria de Vilaseca situada dins l'antic terme del castell de Fillol es  va construir  adossada el mas de Cal Tomàs.


Probablement no va passar de capella rural vinculada a un petit sector del terme de Fillol.


Es documenta per primera vegada l'any 1294 quan Berenguer Paloma, veí del terme de Tous, en el seu testament entre les seves deixes piadoses a les esglésies figura la de Santa Maria de Vilaseca.


Santa Maria de Vilaseca, actualment utilitzada  com a magatzem,  es documentada per primera vegada en un testament l'any 1294.






Actualment no es conserva res de l'antiga capella de Santa Maria.


Només es conserva la paret de migdia, amb una petita finestra, una porta d'accés d'arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre i la cornisa des de la qual arrancava la coberta de volta de canó de pedra. El parament del mur és de carreus mitjans ben escairats i col·locats amb filades regulars. En el mur nord, per l'exterior s'hi observa un canvi de parament possiblement relacionat amb reformes posteriors que podrien relacionar-se amb la portalada, actualment tapiada amb totxos i situada a la façana oest. La porta està emmarcada per una arc de mig punt adovellat protegit per un guardapols motllurat. A les dovelles centrals hi ha esculpit amb baix relleu un escut d'armes molt malmès i un bàcul pastoral amb una creu.


Preguntarem si la imatge  :




https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Tarragona&ver=1001#tgv

Té relació amb aquesta capella.


No en trobava cap esment a la població de Vilaseca a la comarca del Tarragonès.  Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com


Hi ha feina a fer – i tots els catalans sou cridats a fer-la – a Barcelona, Girona  i Lleida.


https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Barcelona


https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Girona


https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Lleida


Catalunya us ho agrairà. En aquesta terra des de sempre hem parlar en “cristià” , oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario