El Ferran Díaz Águila, del Servei de
Gestió Patrimoni Històric, del Departament de Cultura, Festes i
Patrimoni, de l’ajuntament de Montornès, em deia en relació a la
fotografia, Vista general d'una masia
entre Montmeló i Montornès, feta per Joan Estorch Salamó l’any 1929, per al Fons Estudi de
la Masia Catalana
https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2145/rec/9
La imatge ens ha costat molt d'identificar, i no tinc clar si ho hem fet
correctament. Un senyor gran del poble m'ha assessorat. I creiem que es tracta
d'el Molí, aquesta construcció però, fa
molts anys que no es conserva, i no estaria significativament a prop de
Montmeló, sinó a tocar del riu Mogent. Provablement fou derruïda a finals dels
anys 70.
El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).
El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.
Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals, per evitar que la continuïtat del projecte. El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana, que l’acció del sionisme sobre Palestina.
L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.
Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna, de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?
No hay comentarios:
Publicar un comentario