miércoles, 8 de noviembre de 2023

MAS LLEDONER I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANT FRANCESC D'ASSÍS. VALLIRANA . EL LLOBREGAT JUSSÀ

 

Josep Danés i Torras (Olot, 1891 - Olot, 1955) retratava “Vista general del Lledoner” l’any 1930



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4159/rec/11

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

El triomf dels sediciosos interrompia definitivament aquella tasca, que amb els mitjans humans i tècnics actuals es podria concloure – amb allò que encara roman dret – en poc temps.

El Mas Lledoner és una de les finques més destacables i antigues del municipi. Està formada per dues masies properes, el Mas Vell i el Mas Nou del Lledoner, aquest últim dins del terme municipal de Cervelló. La documentació relativa a la família Romagosa, propietària de l'heretat, es remunta al segle XIII. El pergamí més antic data de l'any 1275. La nissaga apareix documentada també en el fogatge de l'any 1533, reapareixent altre cop en un capbreu de l'any 1590. Posteriorment, en un document de l'any 1735 que dóna compte de les cases de Vallirana sota la jurisdicció de l'hospital d'Olesa, apareix la "Casa Romagosa del Lledoner". Finalment, també apareix en el cadastre de l'any 1749. La capella inclosa dins del conjunt arquitectònic fou edificada l'any 1558 per en Bernat Romagosa, en honor a Sant Francesc d'Assís. Hi ha la creença que el sant va fer-hi estada ja que era un hostal de viatgers. Posteriorment, tant la casa com la capella quedaren molt afectades per la guerra del Francès. L'any 1828 encara s'estaven reformant aquests desperfectes. En l'actualitat, la finca està dedicada a l'explotació agrícola i forestal.

Mas Vell del Lledoner - Masia del Lledoner de Dalt - Masia de Sant Francesc

Capella de Sant Francesc

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-francesc


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/18253

El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

https://www.lapatilla.com/2023/11/07/pedro-sanchez-traidor-cientos-de-personas-manifestaron-contra-la-amnistia-en-madrid/

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936



No hay comentarios:

Publicar un comentario