jueves, 16 de noviembre de 2023

CAN JÚRIA. MAÇANET DE LA SELVA.

 

Em deia ahir el Google que no tenia records, que sabrà ell, el 15.11.2022 m’operaven a la Clínica Quiron de Sabadell, l’Eduardo Viteri de Velasco, i el seu equip, resecció d’un tros del budell prim, això iniciava un procés, hospitalització, la biòpsia confirmava que hi havia un càncer de nivell.1, i calia fer quimioteràpia, i superar-la:

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html

M’ajudava en aquell tràngol, continuar les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.

Ahir, em feien una colonoscòpia de control, tot està dins els límits de la normalitat. A la tarda " la  cabra sempre tira a la muntanya ",  em veia amb ànims d'anar a fer fotografies a la  Ballada a la Residència de l’Obra Benèfica de Castellar del Vallès, “ l’hospital”  per una majoria de castellarencs.

https://espaicountry.blogspot.com/2023/11/ballada-country-la-residencia-de-lobra.html

L’Arxiu Mas 22791 C. Facilitada en: 1918, Vista parcial de la façana de Mas de la Júria amb gent a una finestra



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/8398/rec/11

Patrimoni Gencat en diu; Edifici de dues plantes i golfes, d'estructura rectangular, vessants a laterals en dos nivells. De totes les cantonades i les obertures emmarcades en pedra destaquen les de la façana, del tot excepcionals per la forma i el treball escultòric.

 


La planta baixa destaca per la grandària de la porta de mig punt amb grans dovelles que és l'accés principal. La dovella clau conté un escut nobiliari emmarcat amb relleus de falsos cordills i dividit en tres parts, dues a dalt de més petites, dins cadascuna de les quals hi ha una estrella d'onze puntes, i una a la part baixa, la més gran, on hi ha un arbre. Les finestres de cada costat de la porta tenen els ampits treballats.

Pel que fa al primer pis, cal ressaltar el finestral d'estil renaixentista situat sobre la gran porta de mig punt. Es divideix en quatre parts entre ampit, muntants i llindes. La primera fa de basament motllurat. La segona la formen cinc blocs muntants per banda amb un baix relleu de base, fust i capitell d'un pilar simulat. La tercera està formada per dos grans blocs amb frisos motllurats on s'inclou una inscripció que fa referència a l'antiguitat de l'edifici. I la quarta consta d'un escut emmarcat de cintes i flors que funciona com un frontó. Les finestres laterals del primer pis són iguals a banda i banda i consten d'un ampit amb sostent triangulat de blocs, impostes esculpides als muntants amb una part inferior vegetal i una superior amb un cap humà central i decoració vegetal lateral i un coronament amb llinda d'un sol bloc d'arc conopial lobulat i motllurat.

Les golfes tenen una obertura rectangular amb part dels muntants de rajol i ampits motllurats. Aquestes només s'alcen del primer pis fins a una mica més de la meitat de la casa. La resta d'obertures i els diferents contraforts del mas són altres elements a destacar.

A més del mas original, que només té adossat un cobert a la part del darrere, existeixen diverses dependències ramaderes entre pallers, estables, magatzems i coberts. Un d'aquests coberts, l'annex més notable, és un edifici rectangular de dues aigües a laterals amb obertura d'arc de mig punt fet de rajol, tres contraforts exteriors i sostent interior d'arc diafragma carpanell també de rajol.

La inscripció existent al fris a la triple llinda del finestral principal conté la data de 1556.

Sembla que fou reformada, sobretot els interiors, l'any 1912 

Durant la segona meitat del segle XX, a més de fer les dependències necessàries per a la granja de vaques, es van consolidar i reforçar el sostres.

Ens agradarà tenir noticia de l'escut d'armes a l'email castellardiari@gmail.com

Hi havien almenys dos rellotges de sol.  

No en diuen res al COAC de Girona:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?autor=&denominacio=&registre=&adreca=&poblacio=Ma%C3%A7anet+de+la+Selva

Al llarg dels anys ens hem afegit a diversos intents de consolidar publicacions en llengua catalana:

Berguedà actual

https://www.facebook.com/berguedaactual/

blogscat.com

Ambdós queien “ víctimes del foc amic” , i es perdien TOTES les publicacions :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2019/05/dels-edificis-religiosos-que-hi-ha-o-hi.html

Les publicacions fetes en suport paper, entre a la Forja de Castellar del Vallès, son accessibles encara als arxius i biblioteques.

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

Envieu-nos fotografies de masies d’arreu de Catalunya, a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies,  avui, amb les facilitats tècniques que tenim,  assolir  l’objectiu que pretenien amb el Fons Estudi de la Masia, no ha de ser difícil, oi?:

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario