lunes, 20 de noviembre de 2023

IN MEMORIAM DE SANT PERE DE PEDRÍS. BELLCAIRE DE NOGUERA, MAL DIT D’URGELL.


Anàvem a Bellcaire de Noguera – mal dit d’Urgell – a la Ballada del Cargol, no era però, la meva primera visita :

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/10/esglesia-parroquial-de-santa-maria-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/10/de-ledifici-de-lajuntament-de-bellcaire.html

https://relatsencatala.cat/relat/escola-bonavista-de-bellcaire-mal-dit-durgell-la-noguera-lleida-catalunya/1058769

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/10/escola-bonavista-de-bellcaire-mal-dit.html

https://espaicountry.blogspot.com/2023/11/ballada-country-de-bellcaire-dita-tambe.html

Llegia a l’Enciclopèdia del romànic ; l’església de Sant Pere de Pedrís fou gairebé del tot destruïda en la batalla del Segre en el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , a les ordres del general Franco  1936-39 -  i fou substituïda per un nou edifici, també sota la mateixa advocació, - del que ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte a l’email castellardiari@gmail.com - . Fins a l’any 1974 restà en peus el mur de migdia, que fou robat i avui els seus carreus es troben en un habitatge de luxe de Balaguer.


El robo sacríleg ja ha prescrit, teniu dades de habitatge de luxe de Balaguer ?. La vergonya és imprescriptible. 

En el seu origen, es tractava d’una església de nau única, capçada a llevant per un absis semicircular, i coberta per una volta de canó de perfil lleugerament apuntat.

 L’església primitiva, en l’exterior, feia 10, 4 metres  de llarg i 6, 2 metres  d’ample. Malgrat les múltiples refaccions que patí al llarg dels segles, abans de  l’alçament dels militars feixistes  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , a les ordres del general Franco  , encara es conservaven els murs nord i sud i la volta.

Després de la victòria dels sediciosos feixistes,  i fins a l’any  1974 sols restà la façana de migdia. En aquest mur, d’un gruix de 98 cm, s’hi podia veure encara una finestra adovellada i l’extradós de l’arc de la porta d’entrada d'1,7 m de diàmetre.

El Pedrís és una entitat de població de Bellcaire d'Urgell.

L'any 2019 tenia 22 habitants.

 Hi passa la carretera C-53 pel nord i està situat entre Bellcaire d'Urgell i la Ràpita (Vallfogona de Balaguer).

El Pedrís és un conjunt de masies amb una ermita, Sant Pere de Pedrís, també hi ha un cementiri, actualment s'usa el de Bellcaire d'Urgell.


https://www.segre.com/ca/comarques/221126/bellcaire-millora-ermita-del-pedris-el-seu-entorn_180242.html

depèn de l’Església  parroquial de Balaguer, advocada a la Marededéu, mal dita  Santa Maria, castellanisme irreverent que ens imposaven – també – els “ ocupants”.  En català, la forma correcta de referir-se a la Verge Maria, és marededéu, des del Concili d’Efes de l’any 431.

La seva festa major és l'últim diumenge d'abril.

Demanarem a l’Ajuntament de Bellcaire , ajuntament@bellcaire.ddl.net  ,  dades de l’autor de l’edifici , també al Bisbat d’Urgell , secretariageneral@bisbaturgell.org

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario