Quan al topònim sembla que etimològicament és derivat de sisca, traduïble per ‘lloc de canyes’.
Llegia que aquest nucli de La Sisquella, actualment adscrit a la Ribera d’Ondara, es va crear al llarg del segle XVI, al redós no del Mas de Nuix o Mas Ramon.
Els Nuix de Cervera hi fundaren el 1480 el mas que porta el seu nom, amb una gran casa de tipus senyorial, amb baluards i llotgetes a la part superior de les cantonades.
L’any 1800 al cavaller de Cervera Francesc de Nuix i de Perpinyà (mort vers el 1804), castlà d’Ivorra i de Pujalt, senyor de Calonge de Segarra i de Ferran, li fou concedit el títol de Baró de Perpinyà.
El darrer i quart titular fou el seu besnét Antoni de Nuix i d’Espona , autor de treballs genealògics i històrics relatius a Cervera.
Actualment la ‘ titular ‘ és Roser Rahola i d'Espona, vídua de Jaume Vicens i Vives (Girona, 6 de juny del 1910 - Lió, 28 de juny del 1960).
Llegia que al segle XVI els seus habitants construïren la capella dedicada a la Mare de Déu de les Neus, un veí – potser l’únic resident – em deia que l’advocació és la Marededéu de la Salut, a la que no podíem accedir, perquè l’Alcalde pedani – que es qui sembla que té la clau – no viu a la Sisquella.
Ho demanarem a l’arxiu Gavin, i també a qualsevol lector que pugui tenir-ne informació li agrairem ens la faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario