Em cridava molt l’atenció l’esvelt edifici de planta rectangular del Santuari de la marededéu de la Misericòrdia de Canet de Mar amb dos campanars; la façana és neogòtica, i s’observen al llarg de la fàbrica els contraforts i l'absis
La devoció a la Verge de la Misericòrdia està documentada des del 1520, en aquells es va fer portar des de Trieste (Itàlia) una imatge mariana que va presidir l'església nova que es va bastir a la vil•la el 1591.
Un segle i escaig més tard, l'any 1703, la Misericòrdia, esdevingué santuari i ermita, moment en que va ser proclamada la patrona del poble; l’any 1732 s’entronitzà una nova imatge.
L'actual edifici va ser alçat el 1853 per l’arquitecte Francesc Daniel Molina i Casamajó (Vic, 1812 – Barcelona, 1867), és una de les primeres obres d'estil neogòtic construïdes a Catalunya.
Té una sola nau, de planta rectangular. La porta té arquivoltes ogivals i una rosassa estrellada al timpà. Damunt la porta s'alça un cos triangular que s'eleva frontalment sobre la nau, flanquejat per dos gruixuts pinacles.
L’espai interior va patir danys molt seriosos en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39, el foc va afectar tota l’ornamentació de fusta, les pintures, la coberta i la imatge barroca de la verge.
La imatge destruïda – de la que ens agradarà veure’n alguna fotografia – ens expliquen que fou reproduïda un cop passat el conflicte bèl•lic. A les Advocacions homònimes de Reus, i Moià, la verge és portadora de l’Infant.
Entre 1997 i 2001 es van fer les pintures , que recorden les que hi havia al temple; enlloc s’esmenta el nom de l’artista, del que també ens agradarà tenir-ne informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Annexa a l'església hi ha una casa de planta baixa i pis amb coberta a dues aigües, destinada avui al servei del santuari, i que devia ser la casa dels ermitans, i/o del prevere resident
No hay comentarios:
Publicar un comentario