La Rosa Ventura Cutrina em feia arribar una fotografia de la que fou Capella d’aquesta advocació mariana, i on hi ha ara , instal•lat el Museu dels Raiers.
Com una activitat que any rere any , fa augmentar l’ interès per aquesta activitat, a l’estiu, habitualment el tercer diumenge d’agost, l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada de rais entre els Clops de Fígols i el Pont d’Espia.
Quan al topònim els amics de Festa Catalunya, deien : Etimologia: Segons versions prové del llatí collis , que vol dir "coll" i una segona part d’origen perieuskerica narriko , de nar- "arrastrar" en referència als troncs que es baixaven pel Segre. Altres autors afirmen que vol dir "coll per anar a Aragó" o "coll d’en Argó" com el nom d’una persona.
Llegia que la Marededéu del Roser, almenys a la localitat de Coll de Nargó, era la patrona dels raiers.
Per això, justament em sorprenia més el fet que s’instal•lés en la Capella que tenia dedicada en aquesta població, el Museu d’aquesta activitat desapareguda del Pirineu – com els que la practicaven, i com l’advocació que els acollia i vetllava per ells -. Ens agradarà saber la història d’aquesta Capella del Roser a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Rebia des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), una imatge de l’interior de la Capella de la Marededéu del Roser, datada el 7-VIII-1979; el cens voltava en aquelles dades les 800 ànimes.
L’abandó de tantes ermites, santuaris, esglesioles, esglésies, capelles,... està - des de la nostra particular perspectiva – en relació més amb la caiguda de la pràctica religiosa, que en el descens – constatable dissortadament – demogràfic a les terres de la Catalunya interior.
Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario