martes, 28 de mayo de 2024

CASA JOSEP THOMAS BIGAS. BARCELONA

 

Josep Thomas i Bigas (Barcelona, 22 de febrer de 1852 — Berna, 1910) encarregava entre 1895-1898 a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 30 de desembre de 1849 - Barcelona, 27 de desembre de 1923) la construcció d’un edifici al carrer Mallorca  que avui és el dels números 291-293, i que retratava “ desconegut “.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/218/rec/1782

Desconegut – insistim una vegada  més – tenia alhora que una excel·lent formació tècnica en el camp de la fotografia, possiblement una formació superior de nivell universitari; ens calen dades, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs i peripècia vital d’aquests “ desconeguts “ a l’email castellardiari@gmail.com

La dèria genocida del REINO, vers Catalunya i els catalans,  no ens ha de distreure del nostre deure de recuperar la “ memòria històrica “, i reconèixer els mèrits dels que ens precedien en aquesta  camí vers la llibertat i la democràcia.

Torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

https://www.publico.es/politica/luces-camara-feijoo-6-37-millones-empresa-dirige-hermana-ese-narcotraficante-me-habla.html

L'any 1912, el seus hereus Eudald i Josep Thomas contractaren l'arquitecte Francesc Guàrdia i Vial (Barcelona, 1880 – 27 de gener de 1940) gendre de Domènech i Muntaner per a convertir-lo en un edifici d'habitatges de lloguer, a questa ampliació, feta amb l'autorització de Domènech i Montaner, respectà l'estil inicial i va consistir en l'afegit de tres pisos i unes tribunes a les bandes de la façana. El coronament original va ser traslladat a la darrera planta.

L'any 1980 s'hi van fer noves obres de restauració a càrrec de l'arquitecte Cristian Cirici i Alomar, (Barcelona, 1941) que va rebre el Premi Nacional de Restauració.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario