miércoles, 29 de mayo de 2024

IN MEMORIAM. DE LA PASTISSERIA MASSANA ON ES FEIEN LES PRIMERES MONES DE PASQUA AMB FIGUERES DE XOCOLATA. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ

 

A la cantonada amb el carrer Vidre hi havia la pastisseria i confiteria Casa Massana, fundada l’any 1835.

A l’Agustí Massana i Riera s ( Berga, 1827- Barcelona, 1897) se li atribueix la invenció de la mona de Pasqua tal com la coneixem actualment, amb figures de xocolata en lloc dels ous cuits.

El fill Agustí Massana i Pujol (Barcelona, 1855 - Esplugues de Llobregat, 17 d'agost de 1921), no es va  dedicar al negoci familiar,  amb el seu llegat també es a crear l'Escola Massana, per a l'estudi dels oficis artístics, i un premi per a obres dedicades a la indumentària o sobre iconografia catalana.

Encara es conservava el rètol amb lletres d’or del pis principal, on també figura el nom de Ricard Rocafort, successor del negoci dels Massana



https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=13480

https://www.totbarcelona.cat/es/cultura-ocio/pasterleria-massana-heladeria-luccianos-barcelona-496215/

El consistori barceloní,  feia una opció decidida per mediocritat :

https://historiesdebcn.com/12-botigues-desaparegudes-del-carrer-ferran/

Malgrat les afirmacions d'uns i altres, aquella opció - del tot dissortada - ha esdevingut " marca"   

La dèria genocida del REINO, vers Catalunya i els catalans,  no ens ha de distreure del nostre deure de recuperar la “ memòria històrica “, i reconèixer els mèrits dels que ens precedien en aquesta  camí vers la llibertat i la democràcia.

Torna a estar de “ moda” – potser no ha deixar mai d’estar-ho – predicar contra Catalunya i els catalans, alhora que el silenci vers el creixement exponencial de les xarxes de narcotràfic esdevé ensordidor.

https://www.rtve.es/noticias/20240526/manifestacion-pp-madrid-contra-amnistia-gobierno-pedro-sanchez/16119908.shtml

https://www.publico.es/politica/luces-camara-feijoo-6-37-millones-empresa-dirige-hermana-ese-narcotraficante-me-habla.html

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario