jueves, 16 de mayo de 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LES AVELLANES, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. LES AVELANES I SANTA LINYA. LA NOGUERA.

 

Llegia de l’Església de l'Assumpció de la Marededéu de les Avellanes, al terme de les Avellanes i Santa Linya, a la Noguera.

Petita església romànica que apareix documentada per primera vegada al segle XIII, encara que es creu que el seu origen és una mica anterior. Malgrat haver sofert diverses modificacions al llarg de la seva història, encara conserva elements característics dels temples romànics, com el cos d'una sola nau i l'absis semicircular en què llueix una finestra allargada amb arc de mig punt. Les capelles laterals, els murs i la volta es van construir entre els segles XIV i XVII. 


De l'exterior destaca el petit campanar de cadireta, molt més modern, situat sobre la nau.

 


Custodia una talla gòtica de pedra policromada de la Mare de Déu del Remei.



Des del 1906 fins al 1967 s'hi conservaren les despulles dels comtes d'Urgell.

https://www.segre.com/es/sociedad/180302/el-retorno-los-condes-urgell_26990.html

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2273199-el-clon-del-panteo-dels-comtes-d-urgell.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22051

Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels noguerencs,  Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... pagesos, ramaders, pescadors, ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 «A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario