viernes, 31 de mayo de 2024

ESGLÉSIA DE SANT JOSEP DE SA TALAIA. EIVISSA.

 

Llegia de l'església de Sant Josep de sa Talaia que retratava l’any 1935 Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949)

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/francesc-blasi-i-vallespinosa


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/22192/rec/1937

 L’edifici  es va acabar de construir el 1731.

El temple presenta les característiques pròpies de les esglésies de l'illa, amb aspecte de fortalesa i de gran senzillesa decorativa on destaquen els grans murs de pedres emblanquinats en blanc. La façana principal, l'única de l'illa que compta amb un rellotge de sol, s'obre a un porxo, present a moltes esglésies de l'illa, de tres arcs i amb un calvari al seu interior.


L'interior és de nau única, coberta amb volta de canó i capelles laterals.

Del patrimoni conservat sobresurten el púlpit de fusta decorat el 1763 per José Sánchez Ocaña amb unes belles representacions dels Misteris, la talla de sant Josep de l'antic retaule, una estàtua de santa Anna i un Eccehomo, també de Sánchez Ocaña.


Pere Ferro. Natural de Gandía. Siglo XVIII. Fue el maestro de obras de la iglesia de Sant Josep.

José Sánchez de Ocaña, siglo XVIII. Fue el pintor del púlpito, del frontal del altar mayor, del Ecce Homo y de los frescos de sa capella Fonda de la iglesia de Sant Josep.

Patrón Agustín Barceló. Siglo XVIII. Fue el donante de la talla de Sant Josep que desde el día 12 de junio de 1735 preside el altar mayor de la iglesia.

https://www.santjosep.net/ver/patrimonio-y-cultura/iglesia-de-sant-josep-2/

El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

Que Sant Josep  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels eivissencs  ,  aranesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario