miércoles, 13 de enero de 2021

QUE EN SABEU DE LA CAPELLA DEL BON REPÒS O LES PARADES DEL COMTE AL TERME DE REUS?. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

Feia una recerca per localitzar un mas que havia retratat el Raul Pastó Ceballos :




http://www.reus.cat/sites/reus/files/cataleg_masos_reus.pdf


No sabia trobar-lo, cap la possibilitat  que l’enquadrament  del Raul Pastó Ceballos, no sigui el mateix que el del Catàlegs, en tot cas, si en teniu noticia del nom i adhuc  de la seva historia, ja trigueu a fer-nos-la saber a l’email coneixercataunya@gmail.com , diria que tenia una petita capella devocional a l’entada, oi?.  


La recerca no era del tot infructuosa,  trobava una capella, citada sense advocacions com és dissortadament habitual en aquesta Monarquia Parlamentaria, en la que ningú troba fora de lloc, que persones de les que es presumeix que han obtingut la seva titulació acadèmica de forma irregular,  puguin optar a ser-ne presidents.




En demanaré informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


Llegia; forma part de les Parades del Conde o Mas del Bon Repòs.


 Finca existent als plànols de cadastre de 1949, on hi consten: un mas; una casa; una capella; uns galliners; una bassa amb motor; i uns coberts.


Forma part dels horts del Bon Repòs.


L’estat actual del mas, i de les construccions annexes, és molt deficient.


PEPPHAN – Es tracta d’un edifici que presenta una volumetria molt definida. El mas apareix rodejat d’una espessa massa vegetal que singularitza l’indret.


Mas del Conde o les Parades del Conde. És una denominació moderna de quan Jaime Samá y Coll (1913-16 de desembre de 1979), V marqués de Marianao Grande de España, IV marqués de Villanueva y Geltrú, y X conde de Solterra , germà  de Salvador Samá y Coll (1911-1976), IV marqués de Marianao, Grande de España, y III marqués de Villanueva y Geltrú, propietari  del parc de Samà, al que succeïa per defunció ,  va adquirir cap als anys cinquantes (del segle XX), el mas del Gilet, el del Guasc, el de la Llorda i el del Pinteta, tots contigus. Va donar al conjunt el nom artificiós de «Bon Repòs» però la gent només en diu del Conde.


Que l’Altíssim tingui pietat de nosaltres, i  que aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.


1 comentario:

  1. Després de tot el que expliques, és difícil posar-hi un mínim comentari. he quedat bocabadat!

    ResponderEliminar