domingo, 10 de enero de 2021

EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA CASA DE LA VILA DE TORREGROSSA. EL PLA D’URGELL. LLEIDA

 

El Pep Torregrossa publica una fotografia de l’edifici de la Casa de la Vila de Torregrossa.




Llegia que  l’ arquitecte Celestí Campmany i Pelliser (1847-1914 ), projectava  l'ant 1905  l’edifici i com a escoles públiques.


A la façana hi ha l'escut de la vila, datat al 1909.


Patrimoni Gencat en diu; Edifici de planta quadrada amb planta baixa i dos pisos. Resta cobert per teulada a doble vessant a la part central i terrassa plana amb balustrada ornamental a les façanes anterior i posterior. La seva construcció es basa en la simetria compositiva i en l'austeritat ornamental, només alterada per les balconades de forja i per la utilització de la pedra a la planta baixa. Aquest material ha estat utilitzat en el sòcol, les cantonades i el remat i perfils de les tres portades, destacant per les formes ondulants i sinuoses les motllures de la porta principal. Aquestes motllures s'apropen estilísticament als motius decoratius modernistes, àmpliament difosos en aquella època i que en el cas de Torregrossa queden reflectits de manera senzilla en aquesta portada.

 

La resta de paraments murals són arrebossats.

 

Aquest edifici està situat a la zona de l'eixample de la població i presenta similituds formals, compositives i ornamentals amb altres edificacions properes, com cal Campmajó, la casa de Teresa Ampurdanès i Cal Salvia.

 

El conjunt és molt proporcionat.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=14870


Els que expliquenla història “ oficial  de Torregrossa,  aquesta dada se’ls escapava aquest  detall , o no, oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario