sábado, 16 de enero de 2021

SANT SADURNÍ D’ESPERAN. EL PONT DE SUERT. LA RIBARGORÇA SOBIRANA. LLEIDA

El Sergio Alins publica fotografies  de l'església de Sant Sadurní d'Esperan, construïda al segle XI, és l'església del poble abandonat d'Esperan, de l'antic terme de Malpàs, actualment pertanyent al terme d'El Pont de Suert. Era sufragània de la parròquia de Santa Maria d'Erillcastell.





Patrimoni Gencat ens diu; edifici d'una sola nau amb absis semicircular lleugerament ultrapassat, orientat al NE. L'absis s'obre a la nau mitjançant un arc presbiteral. La nau, més alta que l'absis, és coberta amb volta de canó apuntada i és feta de carreus col·locats al llarg, seguint el sentit longitudinal de la nau. L'absis, en un nivell més baix, presenta una volta de quart d'esfera feta amb filades concèntriques. Posteriorment s'afegiren dues capelles laterals al mur sud. Lloc, on originàriament, hi havia la porta d'accés. A l'absis hi ha una finestra d'una sola esqueixada i ampit graonat. Al mur de ponent hi ha la porta, d'arc de mig punt adovellat. Al damunt hi ha una finestra. El campanar d'espadanya de dos ulls corona la finestra. Al presbiteri es conserva un altar amb dues ares superposades. Fou bastida a la mateixa època que Sant Climent d'Iran o Sant Quirc de Durro, S. XII.








L'església de Sant Sadurní és situada a la part alta del nucli abandonat d'Esperan. Emplaçada a 1.400 metres d'altitud a la dreta de la vall d'Esperan.


 El lloc s'esmenta per primer cop en el testament de Ramon d'Erill el 1173, en el qual cedeix el lloc d'Esperan al monestir de Santa Maria de Lavaix. Sembla que els hereus de la baronia d'Erill respectaren aquesta donació ja que tant el vilar com l'església de "Sancti Saturni de Spranto", de la qual depenia l'església de Sant Pere de Raons, són consignades en els inventaris monàstics de Lavaix.


Quan a la toponímia els poblets d'Iran, Irgo i Esperan formen joc geogràficament i lingüísticament: Iran (Antic:iriandi)= població gran, Irgo (antic: iricone), poblacioneta i Esperan (antic: aizpeiraiandi), l'Iran sota la penya


Miquel-Àngel Font i Arbó / Jordi Boix i Pociello i amplien aquesta informació a  :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1617302.xml




Que Sant Sadurní  intercedeix davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les personesgrans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/opsíquiques, i  aquells que no tenen unabona situació econòmica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario