jueves, 21 de enero de 2021

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

 

Es publicava una fotografia de la   façana principal de l’edifici de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on diu que la capital del Penedès sobirà, satisfarà els impostos a la hisenda catalana.




https://www.elnacional.cat/ca/politica/vilafranca-abandona-hisenda-espanyola-catalana_575769_102.html?fbclid=IwAR1hquY8FWRWBaztrjsoreVD-PS8dyT--ae8yyemJqdPwhyogR5rqO3ZkIQ

Llegia  que la façana   i el pati interior de  l’edifici  es van modificar definitivament a finals del segle XIX i començament del segle XX.


Tres arquitectes diferents van intervenir en el disseny d'aquests elements.


L'any 1892 l'arquitecte municipal Antoni Vila  Palmés dissenya la façana. Tot i que no tindria l'oportunitat de plasmar el seu projecte, aquest va servir de base a l'hora de traçar les seves propostes tant a Santiago Güell Grau (Vilafranca del Penedès 1869 - Barcelona 1955) com a Eugeni Campllonch Parés (Vilafranca del Penedès, 1870-Buenos Aires, 1950), els dos arquitectes més prolífics de l'arquitectura modernista a Vilafranca.

 

Santiago Güell Grau  elabora un nou projecte d'edifici l'any 1893, del qual només s'arriba a executar la part corresponent al pati interior. Es tracta d'una obra primerenca de Güell, però també una de les més destacades on empra l'eclecticisme com a estil.


El primer pis respon a un projecte Neo-Romànic clar; destaca la galeria de finestres d'arc de mig punt que recolzen sobre pilars motllurats, i que al seu interior contenen dues finestres més petites.


El segon pis i la planta baixa estarien més lligats a un projecte basat en elements del Neo-Renaixement: arc rebaixat i escala d'accés, finestres d'arc de mig punt més petites i separades les unes de les altres per trams de paret


L'any 1909 Eugeni Campllonch  Parés dissenya la façana definitiva i introdueix motius ornamentals propis del Modernisme: elements florals, motllures que envolten totes les obertures dels pisos. Les línies del coronament són ordenades clàssicament de manera horitzontal i els balcons presenten balustrades i fanals de peu de llums rodons. Al segon pis, destaca el rellotge, emmarcat per unes garlandes de fruites i flors classicistes


Déu us  guardi de llengua castellana, justícia eclesiàstica i consciència de piteu

No hay comentarios:

Publicar un comentario