sábado, 2 de enero de 2021

SANT ERMENGOL. ALDOSA [ ALZINAR ]. PARRÒQUIA DE LA MASSANA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá és, sense cap mena de dubte, un sherpa de les comarques pirinenques,  exerceix ,  sense tenir-ne consciencia cabal fins a dades recents,  de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó comarcal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 



En aquesta ocasió  retratava l’església d’Aldosa, a la parròquia de la Massana, advocada a  Sant Ermengol, del que us explicarem que la família d’Ermengol procedia del Conflent, a la banda nord del Pirineu.





Pertanyia a l’alta noblesa, Ermengol era fill de Bernat, vescomte de Conflent i de Guisla, i a més, un oncle, Sal·la, governava la diòcesi d’Urgell. Destinat a la carrera eclesiàstica, va formar-se a la Seu d’Urgell, sota el guiatge del seu parent. El 1003 ja figura als documents com a ardiaca d’Urgell, i per tant, com a principal auxiliar del bisbe, al qual succeí en el càrrec quan va morir (1010).


 Quan al temple és un edifici  datat entre els segles XVIII i XIX, de planta rectangular amb un absis quadrangular i coberta a dues vessants sobre encavallades de fusta. El campanar és d'espadanya.


Explicàvem de les esglésies “ trentines”, posteriors al Concili que posava els fonaments de la multinacional catòlica, que sacrificaven la forma –  acostumen a ser edificis  que s’identifiquen com a religiosos pel campanar – i que s’aixecaven, alhora  que per fomentar la religiositat, com un element que portava implícit el prestigi social,  que seria  substituït  durant el segle XX per les piscines.

 

En el seu interior es guarda un retaule que combina una taula barroca amb pintures sobre tela datades al segle xix i atribuïdes al pintor Josep Oromí i Muntada (Coll de Nargó el 1837 - 1915)




https://lamassana.ad/turisme/esglesies/sant-ermengol-l%E2%80%99aldosa


Quan al topònim ens diu el diccionari català valencià balear, deriva etimològicament  de *Elzosa, ‘alzinar’, derivat del català arcaic elze (<llatí ĭlĭce) ‘alzina’, i amb el mateix canvi de z en d que apareix en els topònims Saldes per Salzes, Vilardell per Vilarzell (<villaricĕllum), segons Coromines Top. And. 298. LIteralment lloc d'alzines. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario