sábado, 9 de enero de 2021

CAN GARRIGA I EL SEU RELLOTGE DE SOL. MAÇANET. LA SELVA. GIRONA

 

El Santi Moret Abril pública una fotografia de Can Garriga, i del seu rellotge sol,  la masia està al terme de  Maçanet , a la comarca de la Selva.





La primera referència que es conserva d'aquesta casa és de l'any 1564, en una inscripció que hi ha en una pedra de la façana en la qual està gravat aquest any i el nom de Salvador Lleganya.

L'any 1677 apareix Francesc Riera com a senyor del Mas Garriga; al 1805 a la família Vilallonga, emparentada amb la família Conill. Aquestes eren dues famílies d'hisendats, veïns de Lloret de Mar.

L'any 1840 passà a Esteve Rigoberto Estradé i Vilallonga.

En el 1850 al costat de la casa antiga s'hi va construir un altra edificació, que estava destinada a casa pels amos. Més tard, per compra, passà a ser de Teresa Taussans i Siscarts, vídua d'en Jaume Andreu.

L'any 1912, va ser venuda per la quantitat de 35.000 pessetes a Manel Ciurana i Batllori, casat amb Dolors Berenguer i Capell, de Sils. A aquests, els succeí el seu fill, Feliu Ciurana i Berenguer, casat amb Maria del Puig i Mir, provinent de Cant Tarrés de Sils. La família Ciurana, abans de comprar Can Garriga, va viure com a masovera a la masia Can Puigardines de Riudarenes; després estigué a Can Soliva, d'aquest municipi de Maçanet i, últimament, abans de traslladar-se a Can Garriga l'any 1912, visqué uns anys a Can Carbonell, de Santa Seclina.

Actualment, el casc urbà de la vila de Maçanet, amb el creixement dels darrers anys, arriba justament a les terres de Can Garriga.

Durant els anys 40 i part dels 50, en un cap de Can Garriga i part d'un de la veïna Ca l'Esparra, hi havia el camp de futbol del poble. Van ser uns anys en què el futbol de Maçanet visqué una de les seves millors èpoques. Al cap d'uns anys, l'Ajuntament va adquirir els terrenys on es van ubicar les instal·lacions esportives, i el primer pas va ser la construcció de l'actual camp de futbol. Des de llavors, els camps de Can Garriga i Ca l'Esparra tornaren a dedicar-se al cultiu de farratges i cereals.

Ah!,  el rellotge no consta – encara  - a :

https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/inventari-10742

Els ho farem saber.

No hay comentarios:

Publicar un comentario