viernes, 26 de febrero de 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ D’AGE QUE NO DE SANT ANDREU DE VILALLOBENT,. PUIGCERDÀ

 Trobava una fotografia del Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.  Façana de l'església parroquial de Vilallobent, 1890-1920. Autor: Eduard Royo i Crespo  ( Barcelona?, 1885  +  Barcelona , 9.02.1977 ) (AFCEC_ROYO_X_0234)




http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1960/09/29/pagina-21/33633037/pdf.html?search=EDUARDO%20ROYO%20CRESPO


El Miquel Grau Alberich i la Rosa Vila Solé em deixaven un comentari, es  Age!!!

Ho comprovava, i certament és un error que cal corregir , i alhora comunicar a l’Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.

 

Mossens Maties Delcor i Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) escrivia de Sant Julià d’Age a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0704401at.xml

El veïnat d’Age és situat a la plana, entre la Llavanera i el Segre, a menys d’un quilòmetre de la frontera estatal.

El topònim és citat en la documentació l’any 942. Es tracta d’una escriptura per la qual la comtessa Ava, vídua del comte Miró II de Cerdanya, juntament amb els seus fills, Sunifred, Oliba i Miró, donaren al monestir de Ripoll i nominalment a l’abat Enegó, als monjos i a llurs successors l’alou d’Age amb totes les seves dependències. Per aquest motiu, la comtessa Ava i els altres consignataris de l’acta estipularen que un cert fidel anomenat Jovelí podria posseir l’alou d’Age tot el temps de la seva vida, però que, a la seva mort, l’esmentat alou i simultàniament “cum ipsa ecclesia qui est in honore Sancti luliani ibidem fundata”, hauria de passar sota el domini de l’abadia de Santa Maria de Ripoll.

 

Al segle XI, el monestir de Ripoll engrandí els seus béns a Age (villa Aginis). Guifré II, comte de Cerdanya, li féu donació l’any 1023 d’uns drets sobre les aigües del Segre. A partir d’aquesta data, Age esdevingué plena possessió del monestir, com ho indica un judici de l’any 1027 que se sentencià en favor dels seus habitants contra els de Pallerols; el motiu era la usurpació per part d’aquests dels drets de pastures a la vora del riberal del Segre.

 

Al segle XII, el monestir de Ripoll establí a Age una pabordia, administrada per un paborde, que fou el senyor jurisdiccional durant molts segles del lloc d’Age i administrador dels béns del monestir a la Cerdanya i comarques veïnes. L’últim fou Roc d’Olzinelles i de Miquel, erudit arxiver de Ripoll, que morí a Osseja el 1835, com a refugiat.

 

A la darreria del segle XII, l’església d’Age fou assaltada pels homes de Ramon Roger de Foix i Arnau, vescomte de Castellbò, defensors de l’heretgia càtara.

 

Sant Julià d’Age s’esmenta entre les parròquies que contribuïren a sufragar la dècima de l’any 1280 recaptada a la diòcesi d’Urgell. Poc després, entre els anys 1312 i 1314, consta que fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona, segons figura en la relació d’esglésies visitades que ha pervingut d’aquells anys.

 

El lloc i l’església d’Age es mantingueren sota el domini de l’abadia de Ripoll fins a l’exclaustració del 1835.

 

L’església de Sant Julià, d’origen romànic, fou molt modificada al segle XVIII. El 1791 hom va suprimir l’absis i va obrir en el seu lloc la porta d’accés; també, en el mateix moment, se li va adossar la rectoria a ponent. Amb anterioritat a aquestes obres, s’havien afegit a banda i banda de la nau unes capelles laterals. A la façana occidental s’alça un campanar d’espadanya, ample i de dos ulls. Hom entreveu a la paret meridional, que s’obria al cementiri, la traça de la porta primitiva i a la paret septentrional un aparell disposat en espiga.

    


   


L’Anna Maria Bruguera i Bellmunt, la retratava l’any 1990 


M’enyorava d’aquestes terres cerdanes – que anomeno de la Cerdanaya jussana – denominació que em consta  posa a les “ tres pedretes” a algunes persones.


No succeeix això per les terres del Llobregat jussà, que em tenen ocupat d’un temps ençà.  


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/la-casa-llopart-martorell-el-llobregat.html


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf

 

Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario