jueves, 11 de febrero de 2021

TENIU IMATGES DE LA CAPELLA DE LA PURISSIMA CONCEPCIÓ DE MARIA “ LA IMMACULADA” DE LA CASA BERTRAN DE CALELLA DE PALAFRUGELL?. L’EMPORDANET. GIRONA.

 

El Joan Dalmau Juscafresa és un apassionat del Patrimoni històric, i alhora un palafrugellenc profundament  enamorat de la seva ciutat.


Recentment havia document la capella de la casa a’Farena de Llafranç, originàriament advocada a Sant Llei, segons ens confirmava el Centre de Documentació deCultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), actualment presideix una imatge de la marededéu de la que en voldríem saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com l’advocació, intentava – sense èxit – parlar amb el rector mossèn  . Rafael Felipe Freije per aclarir aquest punt.  Si en teniu ocasió, pregunteu-li, gràcies.


En aquesta oasió  pretenia   documentar  la CASA BERTRAN, i la seva capella advocada a la Puríssima Concepció de Maria, “ la Immaculada “  , al passeig de la Torre, 5-7 de Calella.

 


https://mapes.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf


Gran casa d’estiueig amb jardí de pendent força pronunciada, clos per parets de contenció i tanques de vegetació. Hi destaca l’avinguda central vorejada d’alts xiprers retallats; en els parterre, esglaonats, hi predominen les espècies pròpies del país.


 La casa està emplaçada al fons del jardí en el punt més alt.


És de dues plantes dreçades sobre un basament format per la planta semi-soterrani destinada a serveis o dependències.


Llarga façana principal a llevant. Cossos de diferents alçades; gran terrassa, pòrtic amb àmplies arcades de mig punt, obertures de diverses dimensions, en general rectangulars, verticalitzades, coberta de teula.


Interior amb predomini de les sales molt espaioses, amb embigats.


Al costat septentrional del conjunt, a continuació, hi ha la capella particular –entre ambdues hi ha un pati interior- amb petita espadanya sobre la façana, teulada de doble vessant i volta de llunetes. El conjunt és completament arrebossat i estucat d’un blanc violent.


Pedra vista en el basament de terrassa i murs d’esglaonament del jardí i les escales.


Com altres nombroses cases de l’autor, sobretot les d’estiueig de la costa, fou projectada en un estil de caire populista; la capella és una referència a les ermites populars marineres del barroc.


És probable que el jardí de la casa Bertran hagi estat projectat pel pintor i jardiner,  Joan Mirambell Ferrer rer, col·laborador habitual de l’arquitecte Raimon Duran i Reynals (Barcelona, 1895 - ídem, 21 de maig de 1966)




No hi ha cap fotografia a la fitxa, i les que feia per Patrimoni Gencat, l’any 1991, la  Maria Àngels Monte i Ochoa de Aspuru, palesen clarament que almenys en aquella època la propietat no li va facilitar la feina, oi?


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de la Immaculada    ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, a Catalunya les víctimes directes de la Covid.19 ja sonquasi 20.000, a Madrid superen les 21.693, i les estimacions més benèvoles per al REINO DE ESPAÑA volten els 170.000


No hay comentarios:

Publicar un comentario