martes, 9 de febrero de 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE JUBERRI, ADVOCADA AL PROMOTOMÀRTIR SANT ESTEVE. SANT JULIÀ DE LÒIRA. PRINCIPAT PARLAMENTARI D’ANDORRA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.



M’enviava fotografies de l’església advocada al protomàrtir Sant Esteve de Juberri , poble de la parròquia de Sant Julià de Lòria (Andorra), situat en un coster, a 1281 metres  d’altitud, al peu del bosc de Juverri, a la riba esquerra de la Valira.




 




Sant Esteve de Juberri  fou edificada a finals del segle XI o principis del XII, és un edifici de petites dimensions i de caràcter rural, el nucli  està molt proper al límit amb l’Alt Urgell, l’església de Sant Esteve depenia de la parròquia d’Arcavell.

 

Està formada per una sola nau rectangular i que té la coberta de fusta. En el costat est s'obre un absis semicircular, parcialment enterrat pel desnivell del terreny. Només sobresurt aproximadament un metre i per tant no hi ha cap finestra que l'il·lumini, només una petita obertura cap al sud, ni té cap tipus d'ornamentació.

 

La porta d'accés s'obre en el mur sud. És un senzill arc de mig punt format per dovelles molt tosques. Al seu costat podem veure una finestra en forma de creu. Una finestra similar, però més elaborada es troba en el mur oest. Corona aquest mur un petit campanar de cadireta d'un sol ull.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió del protomàrtir Sant Esteve davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


El REINO DE ESPAÑA es qualifica ell mateix,  de Monarquia Parlamentaria, els russos recentment, i abans les Nacions Unides, discrepen força de la denominació, i sobretot, sobretot de la seva condició de “democràcia plena”.


Trobo, tot son punts de vista, que això de Principat “parlamentari “ li escau més  - amb alguns matisos – a Andorra, que us sembla?,

No hay comentarios:

Publicar un comentario