martes, 16 de febrero de 2021

PONT DE SANT MARTÍ D'ARAVÓ. GUILS DE CERDANYA/PUIGCERDÀ. GIRONA

 

Ana Maria Castaño publica fotografies del pont de Sant Martí  que  es troba en la divisió dels termes municipals de Puigcerdà i de Guils de Cerdanya, damunt del riu d'Aravó, també anomenat Querol.




Patrimoni Gencat ens diu que està compost per dos arcs de mig punt de caràcter gòtic, construïts els anys 1326-1328. Sabem del seu origen a través dels carreus encoixinats a la base de les piles que ens remunta a l'època romana, vinculat a l'Strata ceretana, via que connectava Ruscino amb llerda.


Lloc de pas en la "Strata Ceretana" entre el Coll de la Perxa i el camí de la Solana. En aquest pont s'hi cobra el dret de pas de persones, animals i de mercaderies.


 És citat des de l'antigor com un dels principals ponts de Cerdanya: "(…) te set ponts de pedre molt vells: so es, lo pont de liuia lo de arauo lo pont de soler lo pont den nogueres lo pont de ysouol lo de arseguel y lo pont de bar."

  

La estructura del pont (esquena d'ase) es divideix en dos ulls de diferents grandàries en arc de mig punt, fets de carreus, i la paret o mur fet de còdols i pedra desbastada.

 

Al seu costat hi consten, des de l'Edat Mitjana, diversos molins i, posteriorment, algunes ferreries i fàbriques de filats. Al llarg de la història ha estat un lloc de pas transcendental per a la vila i fins i tot es cobraren diversos peatges.

 

El 1900 es va composar un vals per a piano titulat lo Pont de Sant Martí.

https://www.youtube.com/watch?v=qgNAd_FnDx0


Esperem imatges actuals,  de l'antiga  porta que hi havia a la capella de la Mare de Déu de l'Esperança.




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Cuideu-vos molt, sembla que l’estratègia del REINO DE ESPAÑA per lluitar contra la Covid. 19 és  "laissez faire, laissez passer". Les dades de víctimes de  la Comunidad Autònoma de Madrid  que NO les  actualitza de forma regular, es situen en 21.861 persones

 

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210215_cam_covid19.pdf

 

A Catalunya, on determinats mitjans fan un seguiment de la qüestió, des de l’inici de la pandèmia  en són 20.176.

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


 

Caldrà seguir l’evolució d’aquests index.


No hay comentarios:

Publicar un comentario