lunes, 1 de febrero de 2021

CASA PERE CASANOVAS NADAL. PIERA. L'ANOIA JUSSANA.

 

L’Assumpta Figueras Viñas publica fotografies de la casa del carrer de Sant Bonifaci, 54 de Piera a l’Anoia jussana.




http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=5580


http://www.viladepiera.cat/recorregut-arquitectonic/cal-americano


Llegia que Pere Casanovas Nadal, - cap dada de lloc i data de naixement i traspàs com es mal costum en aquest dissortat REIALME - ,  retornava de l’Uruguai cap a l’any 1910,  es casava l’any 1911  amb Francesca Casanovas Soteras, que comparteix la “desinformació amb el seu espòs, i encarregava almenys el projecte de la façana l’arquitecte Rafael Puig i Puig, que traspassava l’any 1912, i  que havia estat arquitecte municipal de Capellades, i que – no podia ser d’altra manera - , comparteix “desinformació”  amb el matrimoni Casanovas.


La pàgina de l’Ajuntament de Piera explica que la casa  destaca sobretot pel seu acabament, de tipus mixtilini, que combina elegantment corbes i rectes i que, regentat per una única obertura, esdevé el segell inconfusible de la casa. També resulta interessant la simulació de carreus combinada amb emmarcats llisos i decoracions florals a les obertures. Hi destaca la porta de fusta per la magnitud i les formes i perquè disposa, a més de la porta d’accés, de dimensions humanes, d’una obertura que dóna a l’entrada. Actualment la casa continua sent propietat de la família Casanovas.


Ens agradarà tenir noticia de lloc i data  de naixement i traspàs de Pere Casanovas Nadal, alcalde de Piera de 1919 a 1923, de la seva esposa Francesca Casanovas Soteras i de l’arquitecte Rafael Puig i Puig.


La dictadura franquista va inocular al cos social ‘ la inèrcia perniciosa’, que dissortadament ha resultat ser més letal que la Covid.19

No hay comentarios:

Publicar un comentario