Preguntava a l’amic Josep Sansalvador Castellet, del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), alguna dada sobre la Capella que hom adverteix situada a l’esquerra de la portalada d’accés al Monestir de Poblet.
En l’email que rebia m’explica que Casimiro Girona i Agrafel ( 1834-1909 ), que apareix com a vocal de la Junta directiva de la IACSI [ Institut Agrícola Català de Sant Isidre ] a partir de 1892, havia comprat unes propietats que havien format part del patrimoni del Monestir de Poblet – entre les que es trobava la granja / castell de Milmanda – que s’havien posat a la venda com a conseqüència la desastrosa i criminal desamortització de Juan de Dios Álvarez Mendizábal, nascut Álvarez Méndez ( Chiclana de la Frontera , Cadis , 25 febrer de 1790 - Madrid , 3 novembre de 1853 ); de la seva escassíssima alçada intel•lectual en tenim testimoni, en el fet que es va canviar el segon cognom pel Mendizábal, per atribuir-se un origen basc, garantia de ‘neteja de sang’, en l’acta de matrimoni va manifestar que era ‘natural de Bilbao’. Està clar que amb aquell nivell d’estultícia i deshonestedat personal i política, el CAMARADA Juan de Dios Álvarez Méndez, no tenia cap ascendència jueva, oi ?.
La neta de Casimiro Girona i Agrafel , Mercedes Escubós i Girona , va morir soltera, en el seu testament deixava als monjos de poblet, les terres i edificis que tenia dins de la muralla del monestir, i als Salesians tota la resta, inclosa doncs la Capella de Sant Casimir, com molt bé m’explicava l’empleat de l’oficina d’informació del Monestir.
Al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya, els consta l’edifici com ‘la capella de Sant Casimir, de la Finca Girona’, i em feia arribar una fotografia de l’interior datada el 15-VI-1973.
Demanaré al P. Jesús M. Oliver i Salas , (Barcelona, 31 d'octubre de 1948 ) director del Museu de Poblet, l’eventual confirmació d’aquesta informació.
No hay comentarios:
Publicar un comentario