domingo, 5 de enero de 2014

LA CASA BENÈFICA DEL MASNOU.MARESME.CATALUNYA

El Maresme estava destinat a ser ‘ el jardí de l’edèn’ com ho acrediten avui encara alguns edificis magnífics com l’anomenada ‘ Casa Benèfica ‘, obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà (Cerdanyola del Vallès, 1851 - 1919); el 12 de setembre de 1902 s'inaugurava l'edifici central, d’aquest conjunt amb cos central de planta rectangular , i una torre de planta quadrada a la seva part frontal.



M’expliquen des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) que la torre, on hi ha l'accés a l'edifici, era l’antiga Capella de la Marededéu del Carme, sense culte, on a l'interior de l'espai en que estava l'altar , hi ha ara una habitació-biblioteca.

La torre està separada de la nau posterior per un cos més baix. Està coberta amb una cúpula feta amb escates de ceràmica vidriada. L'accés es realitza per una escalinata presidida per una portada ogival on es pot llegir Casa Benefica, al damunt l'any 1901 i una finestra geminada amb quatrilobul. Al seu darrere hi ha un cos rectangular cobert a doble vessant i obert als laterals amb finestres motllurades.

A la planta baixa, i oberta al culte, hi ha la Capella de la Transfiguració del Senyor, de la que en demanarem imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )


Els paraments són de maons vermells amb recrescuts estucats de blanc en cantonades i emmarcant les obertures a mode d'arcs postissos.

Excuso dir-vos que el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera), el genocidi de 1936-39, el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), i la ‘Democraciola’ que patim – i que alguns qualifiquen de III feixisme i/o cleptofeixisme ), s’han entestat en convertir el Maresme i Catalunya tota, en el ‘jardí del infern ).

Retratava la Casa Benèfica el dia 5.01.2014, abans de l’arribada del Reis Mags del PP que porten un carregament de misèria, al que s’afegien els darrers dies de l’any 2013, els ‘sobrecostos’ del Canal de Panamà.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario