viernes, 17 de enero de 2014

LA CAPELLA DE LA CONCEPCIÓ DE CAN BACH. TIANA. EL MARESME

Retratava un notable edifici, una antiga masia transformada en casa senyorial, que es coneix com Can Frares, o Can Bach.

La descripció tècnica ens diu que té planta rectangular i l'alçat es distribueix en baixos, dos pisos, unes golfes i una coberta amb quatre vessants.

Destaquen els annexos laterals, molt importants, com ara, un porxo de deu arcades sostingudes per pilars i amb elements decoratius neoclàssics com ho són les balustrades i les hídries. A la banda dreta, un accés directe duu a una petita capella, de la que no s’esmenta l’advocació, que demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) .


És important assenyalar quins són els elements que formaven part de la construcció inicial: a la façana es poden veure les llindes, brancals i llindars de pedra que ja formaven part de l'antic mas, així com la porta adovellada, d'arc de mig punt, que a la reforma posterior fou coberta per un balcó amb balustrades suportat per columnetes de ferro colat. Cal destacar, a la decoració, el frontó o coronació de la façana realitzat amb terra cuita, que representa motius vegetals que envolten un rellotge de sol. Damunt de totes les finestres ho a garlandes pintades i amb elements florals.


Pel que fa a la capella, és de planta rectangular i una sola nau. El coronament ha quedat dins un mur més alt degut a la construcció d'un passatge directe entre la casa i la capella. Aquest coronament curvilini que combina les línies còncaves i convexes és l'únic element que dóna una mica de dinamisme i ritme a la petita construcció. La porta d'entrada presenta la llinda i els brancals de pedra. Al bell mig de la façana hi ha una finestra ovalada i a ala part superior es pot veure una empremta circular sense que en l'actualitat s'hi distingeixi res a l'interior.

Rebia una fotografia del Josep Sansalvador Castellet, datada el 2-IV-1988, del interior de la Capella de la Marededéu de la Concepció, de la Casa dels Frares o cal Bachs de Tiana a la comarca del Maresme.


Tot el conjunt transmet abandó i desídia.


Que lluny ens queda l’any 1920, l’època en que el Tramvia comunicava Tiana amb Montgat, fet que podem rememorar gràcies a la família Cuyàs , i a l’ Institut Cartogràfic de Catalunya.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) el Josep Sansalvador Castellet, em deia, l'advocació es la Concepció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario