miércoles, 29 de enero de 2014

ERMITA DE L’ASCENSIÓ DE XERRALLO. . SARROCA DE BELLERA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA.

De Xerallo ens diu la pàgina web de l’ajuntament de Sarroca de Bellera, que va aparèixer com a conseqüència de la necessitat d'habitatge per als treballadors de la cimentera que ENHER va construir a la zona a mitjans del segle XX i que es va inaugurar el 1950 per abastir de ciment de qualitat les obres hidroelèctriques de la Ribagorça principalment.

Les esglésies de Xerallo i Pont de Suert van ser construïdes per l’ enginyer de camins Eduardo Torroja Miret ( Madrid , 27 agost de 1899 - 15 juny de 1961 ).

La Gemma Capdevila Ribes em fa arribar unes fotografies de l'ermita, dedicada a l'Ascensió, d'arquitectura molt moderna, enlairada damunt del poble.



Llegia que s’anomena Xerallo ‘el fantasma del Pirineu’ , per la gran fàbrica de ciment del lloc, que fa anys roman del tot abandonada.

Li demanarem més informació – si la tenen - al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin), i també a l’Ajuntament de Sarroca de Bellera, ajuntament@sarrocabellera.cat , per descomptat sou pregats de fer-nos arribar les vostres apportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario