jueves, 6 de junio de 2024

CAPELLA-ORATORI ADVOCADA A LA SAGRADA FAMILIA A LA CASA DE JOAN CARBONELL PALOMA. AL CARRER AMPLE, 36 DE CANET DE MAR. EL MARESME

 

En aquest “ negoci nostre  de donar a conèixer, i si existeix  posar en valor en Patrimoni Històric de Catalunya,  mai anem tard, en confegir les publicacions pot ser si, quan escrivà això eren quasi les 13, 00 hores del dijous 6.6.2024, tornava de Manresa, on havia anat  buscar el pa nostre de cada dia, al Forn Jorba, al Carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 46, a la capital del Bages, 08240 Manresa. Ah!, si teniu algun problema digestiu relacionat amb la farina, us el recomano molt.

https://fornjorba.com/es/

Llegia de la casa de  JOAN CARBONELL PALOMA

https://www.canetdemar.cat/document.php?id=6840

Edifici entre mitgeres de planta i dos pisos. La porta d'accés i la balconera són d'arc escarser. Aquestes obertures estan emmarcades amb pedra de Girona. Al primer pis hi ha un balcó corregut amb barana de ferro i amb dues portes balconeres. La solera del balcó fa una forma bombada al centre. Al segon pis hi ha quatre finestres separades per pilastres acanalades. El coronament de la casa es compon d'una cornisa i d'un remat amb formes que sobresurten.

Autor.  Salvador Torrus Oliver, Mestre d’obres

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/canet-de-mar/tots/casa-joan-carbonell-paloma-2

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4774

En discrepen quan a l’autoria  :

https://www.gaudiallgaudi.com/CMW%20Canet%20de%20Mar.htm

Segons Carles Sàiz i Xiqués ( 1974)  l’autor era un mestre d’obres  que identifica com Martí Martí Isern i Fors (alies Martí Fanals), que intervindrà en la Casa Alsina Roig Canet de Mar

Patrimoni gencat, l’atribueix a desconegut :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/42758

Cap dada de la Capella-oratori , advocada a la Sagrada Família; can Carbonell; c/Ample, 36




https://trencadis.diba.cat/dem/catalog/details/141530?fulltext=Capelles+privades&is_fulltext_search=0&locale=en

En matèria de Patrimoni històric, les capelles, oratoris, ...,  han passat de ser objecte d’atenció i estudi,  a l’oblit més clamorós, i el “ coneixement religiós  a considerar-se quasi, un “ vici pervers”.  

La pregunta és obligada,  la casa que tenia la capella-oratori, era aquesta?. Ens agradarà tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com

No és inhabitual  al REINO DE ESPAÑA,  canviar el número  originalment assignat a un edifici,   jo mateix en pateixo les conseqüències,  quan comprava la casa al carrer de l’Aneto de Castellar del Vallès,  li pertocava el número 6 en el planejament urbanístic,  en l’actualitat – i us estalvio detalls – la mateixa casa té el número 18.

 Darrerament els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina. Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

Que la Sagrada Família  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  canetencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario