jueves, 13 de junio de 2024

L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. MONTGAI. LA NOGUERA.

 

L'església de Montgai va ser probablement fundada durant la segona meitat del segle XI, després de la conquesta de la zona pels comtes de Barcelona i d'Urgell Ramon Berenguer I i Ermengol III.

Se li suposa la funció de parròquia de la població i església del castell. El temple actual fou bastit en estil barroc a mitjan segle XVIII sobre les restes de la primera església. El campanar fou completat en estil neoclàssic a finals del segle XVIII sobre la base quadrada de l'antic campanar del segle XI. El reverend Josep Bernola, del que ens agradarà  tenir noticia del cognom matern del lloc i data  de naixement i traspàs, a l’email castellardiari@gmail.com  va vendre's les finques per finançar les obres d'aquesta segona fase del campanar.



Fins a l’alçament dels militars feixistes encapçalats el general Franco conr ael govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , en què fou cremat, per la col·laboració de la cúpula e l’església católica  feia costat al sediciosos ,  un retaule gòtic de fusta presidia la capçalera.

L'actual en pedra que el substitueix fou esculpit pel picapedrer local Pere Comelles, del que ens agradarà  tenir noticia del cognom matern i de les dates de naixement i traspàs si fos el cas , a l’email castellardiari@gmail.com .

http://montgaiturisme.cat/articles.php?id=147

Fotografia del interior. Assumpta Figueras Viñas

https://www.montgai.cat/actualitat/noticies/montgai-restaura-la-facana-de-l2019esglesia-de-la-mare-de-deu-de-l2019assumpcio

https://www.balaguer.tv/montgai-restaura-facana-esglesia-mare-deu-assumpcio/

https://www.montgai.cat/municipi/entitats-i-associacions/parroquia-montgai

 Que la Marededéu    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels montgaínesos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario