jueves, 27 de junio de 2024

IN MEMORIAM DEL LLUIS MATEU LAPORTA. ( Barcelona, 1854 + Sant Esteve de Castellar, 29.01.1905)

S’havien fet treballs de restauració a la part superior del campanar de l’església neogòtica de Sant Esteve de Castellar del Vallès; es consolidaven alhora que les ‘flors’ de l’Emili Sala Cortés, els materials que s’havien utilitzat per sobrealçar el campanar de l’església barroca.



La tesis de la sobreelevació del l’antic campanar de l’església barroca, es veia reforçada en ocasió de documentar la història del rellotge mecànic que es restaurava també aquest any 2017. El rellotge havia arribat a Castellar l’any 1776, i venia a substituir-ne un de més antic – del que no hi ha dissortadament dades – i que valorava l’empresa instal•ladora ISIDRO BOFILL en 1500 pessetes, import que suposava la meitat del cost del ‘nou’, i que incloïa els treballs de desmuntatge i retirada d’un, i la posta en marxa de l’altre. La conformitat de la factura la signava l’arquitecte dels Tolrà, Emili Sala Cortés.



Cal recordar que l’any 1.772 s’atorgava el permís eclesiàstic per reutilitzar els ornaments , i altres estris religiosos, i àdhuc el material d’obra - pedres , bigues, teules , etc, etc,.. , de l’església ‘vella’ de Sant Esteve de Castellar, situada dalt del turó conegut aleshores com Puig Castellar a l’altre costat del riu Ripoll ( el lloc es coneix avui com Castellar Vell. ), en la construcció de l’església parroquial d’estil barroc, advocada també a Sant Esteve , que tindria una curta durada, ja que l’any 1.892 es consagrava la ‘nova’ , - que es la que actualment podem veure - construïda segons diu la fama, amb la tècnica de les ‘ nines russes - damunt de l’anterior que s’enderrocarà quan s’acabi totalment l’obra.

Tenim una imatge d’aquella església barroca, gràcies al pintor Lluis Mateu Laporta , que arribava a Castellar per treballar com a daurador a l’església neogòtica, aquí va conèixer a la Josefa Romeu Rius amb la que es va d’esposar, i amb la que va tenir bessonada, la Caterina i la Dolors – que no serien viables - , i al Francisco Mateu Romeu.

El seu quadre de l’església barroca està datat l’any 1.892, i sabem gracies al Manuel Navas Ortiz, que l’Emilia Carles Tolrà, comprava 24 d’abril de 1885 l’edifici de l’actual Rectoria, això ens fa pensar que fins aquella data, el rector vivia a l’edifici situat a l’esquerra de la pintura, i que devia ser enderrocat per a fer l’església actual.






A reserva de confirmar-ho amb l’arxiu municipal Lluis Mateu Laporta, va exercir com agutzil, fins a la data del seu traspàs quan tenia 51 anys.





El fill Francisco Mateu Romeu va contraure matrimoni amb Maria Riera Pla, d’aquesta unió van néixer l’Angelina i l’Antonia. L’Angelina Mateu Riera va d’esposar-se amb l’Emili Bernadet Domènech i va ser el fill d’aquests Antonio Bernadet Mateu qui va trobar i restaurar l’obra del seu besavi. En aquesta tasca va tenir la col•laboració del Pere Costa i del seu fill el pintor Antoni Costa Mateu.

Pel que fa a la reproducció del quadre cal agrair la tasca del Joan Pinyot Garròs, i la del Josep Vidal Masó en la recuperació de les imatges fotogràfiques.

-------------------- Text d’inici

TEXT FINAL


Necessitem imatges dels fets que des de 1892 succeïen a Castellar del Vallès, i que la veu en off del campanar ara restaurat esmentarà breument, com a colofó del vídeo.
---------------------------------
He vist des d’aquest excepcional mirador de Castellar del Vallès , moltes famílies joioses que entraven a l’església en ocasió de celebrar un bateig, una confirmació, unes noces,.., també - el temps dels humans és limitat - com colpits de dolor els veïns manifestaven el seu condol en ocasió d’un traspàs ; els canvis que duia el progrés; les conseqüències en ocasions tràgiques de fets naturals, pluja, neu , vent ,... ; de ben segur que no de tots en trobarem imatges

Enterrament de la Marquesa de Castellar 1915
http://santestevedecastellar.org/la-marquesa-de-castellar/
A L'ARXIU D?HISTÒRIA HI HA UN RECORDATORI 



L’autobús de La Vallesana.
https://calidoscopicalderi.wordpress.com/2013/03/23/lautobus-de-la-vallesana/



Enterrament del segon marquès de Sant Esteve de Castellar
http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2009/06/panteo-de-la-familia-tolra-castellar.html

assassinat de Josep Mª Valls Rusiñol (conegut popularment com a Pepín Valls) 24.03.1949
https://ca.wikipedia.org/wiki/Assassinat_de_Pep%C3%ADn_Valls

Imatges de la riuada de 1962
https://plus.google.com/photos/106120668669237975873/album/5787966847803861905



Imatges de la nevada de 1962
https://plus.google.com/photos/106120668669237975873/album/5826975612072465681?authkey=CLX4sKiE8b7mdA

Temporal de vent
https://plus.google.com/photos/106120668669237975873/album/6090895504518971649
https://plus.google.com/+EstimaCastellar



Vídeo de la tallada dels arbres de l’església ( Joan Vives Castells )

http://www.trevertreballsverticals.com/reparacions-a-lesglesia-de-castellar-del-valles/?lang=ca

Rejovenida altra vegada per la tasca eficient de Trever continuaré albirant des de la meva alçada el devenir de Castellar del Vallès, que sens dubte estarà farcit de novetats .

Ens cal la col•laboració de l’Arxiu d’Història, en la recerca de dades i imatges.

Cal confirmar que Lluis Mateu Laporta va ser agutzil de Castellar, això ens pot facilitar conèixer el lloc i data de naixement, i la data del seu traspàs.

També pensem que l’Abans ha publicat alguna imatge que ens pot servir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario