lunes, 17 de junio de 2024

IN MEMORIAM DE SANTA QUITÈRIA. LINYOLA. El PLA D’URGELL

 

Durant l’edat mitjana, el poble de Linyola va construir una ermita en honor de Santa Quitèria, a qui va declarar patrona de la vila per haver-la protegit del temible mal de la ràbia.

Goigs en alabança de santa Quiteria, verge y martyr, : patrona de la vila de Llinyola en la Plana de Urgell, ques cantan en la sua Santa Hermita


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/goigsBC/id/4800/rec/7

https://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/169084/266408

 L’any 1882 es va enderrocar perquè estava en estat ruïnós i ocupava el lloc per on havia de passar la carretera Linyola-Mollerussa.

 Les seves pedres es van vendre.

L’any 1894 l’ajuntament va aprovar construir en aquest espai les Escoles Nacionals, que van ser inaugurades oficialment el 1904.



https://agora.xtec.cat/ceipelsitjar/lescola/historia/

L’any 1911 es situà la bàscula municipal al costat de les escoles, on hi va estar fins el 1986.

Amb els anys les escoles es van quedar petites i es va fer un nou edifici en el lloc on estan emplaçades actualment.

L’edifici de les escoles velles va ser enderrocat el 1984 i al seu lloc s’hi va fer la plaça Pau casals i es va construir l’edifici sociocultural.

Van ser inaugurats per la festa major de maig l’any 1987.

Aquesta plaça ret homenatge al geni del violoncel i català il·lustre , Pau Casals Defilló (el Vendrell, 29 de desembre de 1876 - San Juan, 22 d'octubre de 1973)

https://www.youtube.com/watch?v=z8JIR-DZw6Y

Actualment aquest edifici alberga la Llar de Jubilats Santa Quitèria, la biblioteca municipal i la Sala 1 d’Octubre, lloc multi-funcions on s’hi fan tot tipus d’esdeveniments culturals i lúdics.

Està previst començar l’ampliació de la biblioteca a finals de 2021.

   Que  Santa Quitèria      i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels linyolencs   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario