jueves, 27 de junio de 2024

IN MEMORIAM DEL MARBRE ROMÀ DESAPAREGUT DE L’ESGLÉSIA “ VELLA” DE SANT ANDREU DE LLAVANERES. EL MARESME

 

La primera informació que tenim notícia és l’article del pare Fidel Fita Colomé S. J. (Arenys de Mar, 31 de desembre de 1835-Madrid, 13 de gener de 1918) datat el 31 de juliol de 1897 i publicat al Butlletí de la Reial Acadèmia de la Història.

En el mateix, ens refereix que  Juan Rubio de la Serna de Falces y Pelegero ( Vélez-Rubiom  Almería , 1834 – Barcelona, 1917),  Abogado y arqueólogo, li acabava de facilitar un calc d’una inscripció inèdita «recentment descoberta» a l’antiga església parroquial de Sant Andreu de Llavaneres

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/04/sant-andreu-de-llavaneres-esglesia.html

https://dbe.rah.es/biografias/5298/juan-rubio-de-la-serna-de-falces-y-pelegero

http://www.scarqueologia.com/wp-content/uploads/2022/12/21-jcalay-jfclariana.pdf

No tornem a trobar cap notícia de la peça fins que apareix en una fotografia de l’any 1912, realitzada per en Josep Salvany Blanch . És una imatge de conjunt, en la que el pedestal apareix curosament exposat en posició vertical en una de les capelles laterals de l’Església Vella.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/497/rec/5

 Sobre el mateix es pot veure, emmarcat, l’estudi publicat pel pare Fita i als peus la tapa que havia cobert el sarcòfag

L’any 1936, amb motiu del primer centenari de la benedicció del nou temple, en mossèn Fortià Solà Moreta (Torelló, 1876 – Barcelona, 1948) va publicar una monografia històrica de la parròquia . Fa esment al que anomena «marbre romà» i interessat per la peça es va dirigir a la família Rubio. Textualment la família «no n’ha sabut donar referència».

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/fortia-sola-i-moreta

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/03/martyrium-von-st-andrew-llavaneras-el.html

Esperem – per be de la cultura – que el marbre romà, no es perdés per a tothom.

Sant Andreu de Llavaneres tenia 1129 veïns al cens de 1900, al cens de 1970 és més que doblaven, 2.575, i començava aleshores un creixement exponencial que comportarà que es tanqui l’any 2023 amb   11.831 habitants  de dret. Trobar  un llavanerenc, nascut a Llavaneres, amb pares, avis, besavis,.., nascuts també aquí, és un miracle.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


No hay comentarios:

Publicar un comentario