martes, 3 de noviembre de 2020

LA TORRE DE BARENYS, DITA ARA “ LA TORRE VELLA DE SALOU”. EL TARRAGONÈS

 

Trobava una fotografia datada l’any 1928 , d’autor desconegut “Antiga torre vella de defensa de Barenys reconvertida en casa de pagès, a Salou” , situació: Antiga defensa, avui casa de pagès, junt a l'estació i segons la historia de Francesc Carreras i Candi (Barcelona, 5 de juliol de 1862-1937) ho era ja en 1737. Torre vella de Barenys


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6484/rec/67

La fotografia  del Fons,                 Estudi de la Masia Catalana, que pertany  a l’arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, es ven de forma pública.  

https://www.todocoleccion.net/fotografia-antigua-estereoscopicas/vilaseca-caserio-salou-torre-vella-o-carlos-v-ano-1914-cristal-positivo-estereo-6x13-fxp~x34355361

Trobava un enllaç en el que es corrobora que la dita avui “ TORRE VELLA DE SALOU”, és la Torre de Barenys .  

http://blog.visitsalou.eu/historia-y-cultura-se-dan-la-mano-en-la-torre-vella-de-salou/

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/torre-de-defensa-de-salou-o-de-pere.html

Patrimoni Gencat que la qualifica  com “LA TORRE VELLA DE SALOU “, explica que es tracta d'un edifici de planta quadrada, de 10 metres de costat. La part inferior es troba reforçada per un talús on s'obren els forats de canoners i les espitlleres. Interiorment està distribuïda en planta baixa i tres pisos. Presenta en els pisos intermitjos molt poques obertures, amb fals arc copial, i dues més àmplies a cada parament del pis superior amb arc carpanell. La comunicació interior es realitza mitjançant una escala de cargol. La porta d'accés està situada a llevant, al mateix talús, a sobre de la qual hi ha l'escut de l'arquebisbe de Cardona. El parament és fet de carreus de forma força regular. La torre es comunica amb la masia del costat amb un pontet enganxat al primer pis, però que és d'una factura més moderna.

Emili Morera Llauradó (Tarragona, 31 de desembre de 1846 – Tarragona, 10 de febrer de 1918) al volum dedicat a la província de Tarragona, presenta un plànol de la torre de 1743,  que apareix a la vora d'un piquet de cavalleria.

 Quan revisava aquest text,  la mortaldat relacionada amb la Covid, 19 a Catalunya era de 14.140 persones,  els “efectes col·laterals” provocats per la desatenció sanitària  encara que NO ESTAN AVALUATS,  els podem estimar en el mateix nombre.

Catalunya com a conseqüència de les accions perverses, dutes a terme entre altres per Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, és de lluny la zona més feble del REINO DE ESPAÑA.

Ambdós, i tots els que col·laboraven en aquesta ignominiosa tasca, estan maleïts davant de Déu. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario