sábado, 14 de noviembre de 2020

COL·LEGIATA DE SANTA MARIA DE CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 


El Jordi Vilá Juncá té un excel·lent ull “ fotogràfic”  com podeu admirar en la fotografia de L'església col·legiata de Santa Maria de Castellbò, de la que Patrimoni Gencat ens diu : edifici d'una sola nau i tres absis a la capçalera. En aquest edifici es distingeixen clarament les diferents etapes constructives. Els tres absis són d'estil romànic, mentre que la nau ha estat modificada per capelles i restauracions de les voltes primitives. A la façana trobem els vestigis gòtics més rellevants, la portada és d'arcs apuntats en degradació, amb dues columnes per banda amb capitells de fulles llises que sostenen les arquivoltes. Destaca el treball de forja de la porta, de tradició romànica. La façana culmina amb un campanar d'espadanya.

Restaurada en diverses ocasions.

 A mitjan segle XX es va fer una intervenció que va donar a l'interior un cert aire neomodernista.


fotografia. Ermengol Patalín 

En la dècada dels seixanta el bisbat d'Urgell va haver de fer una actuació d'urgència per assegurar l'estabilitat de l'edifici.

 Al 1996 es va haver de reforçar un mur lateral.

En els primers documents en què apareix esmentada la vila de Castellbò se l'anomena Casetll-lleó (Castro Leonis). És a partir de mitjan segle XI que ja la trobem amb la denominació actual, Castellbò (Castriboni o Castrobono). Capital històrica del vescomtat del mateix nom, Castellbò va arribar a ser cap i casal d'un extens territori que comprenia les valls de Sant Joan, Pallerols, Aguilar, Cabó i Adraén, a més de les possessions pallareses a la vall Farrera i la vall d'Àssua i viles tan importants com Castellciutat, Organyà, Coll de Nargó i Gerri de la Sal, sense oblidar el monestir de Sant Serni de Tavèrnoles

Les darreres dades OFICIALS de la COMUNIDAD AUTONÒMA DE MADRID  - no actualitzades - reconeixien 18.031 víctimes.

A Catalunya segons les dades  - actualitzades -  de les funeràries facilitades per Salut, 14.957 persones han mort des de l’inici de la pandèmia.

En això, sembla que TAMBÉ ens guanya Madrid, oi?.

Que Santa Maria  intercedeixi davant l’Altíssim per TOTHOM,  visquin on visquin.

1 comentario: