domingo, 15 de noviembre de 2020

SANTA MARIA SAVALL. BALENYA. OSONA

 

El dijous 12.11.2020, darrer dia de la setmana en que és possible moure’s lliurement per  Catalunya ens arribàvem  el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, fins al Puigsagordi, al terme de Balenyà, fent camí vers la fageda de Sauva Negra ens  havíem aturat  per retratar Centelles des dels seus quasi 1000 metres d’alçada.

Fèiem, cal fer-ho i és de justícia, i alhora com diria el “ barrufet rondinaire” l’inefable Joan Moliner Manau, el camí fins a la font de la Sauva Negra, és un “ passeig per a coixos i prenyades”.

Trobàvem una parella, potser pare i filla, que ens explicàvem que venien des de Torelló, i que s’aturaven un moment per fer-nos un parell de fotografies, els recomanava la visita a les restes de Santa Maria Savall, que visitaríem aquell mati.

N’havíem publicat al coneixercataunya :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/12/santa-maria-savall.html

L’estructura de volta de canó resisteix el pas del temps, ho dit de forma planera, quasi tot el podia caure ja ha caigut.





No hi ha cap senyalització, ni el més petit  record de l’església i el cenobi annex , apareix anomenada l’any 1.121 com Santa Maria de Sauva Negra, això confirma l’antiguitat quan al topònim que designa aquesta singular fageda, que sens dubte ocupava aleshores una major extensió. L’existència en l’actual Alemanya d’un espai natural amb el mateix nom, reforça la tesis de l’origen got d’aquest topònim.

 Hi ha constància escrita de l’ampliació entre 1.218 i 1.236 d’un atri o segona nau, per compte dels senyors de Cassoles; en el lloc s’instal·larà una petita comunitat de donades *.

* Rebien aquesta denominació i també més tard la d’oblates, les persones que sense el lligam dels vots religiosos, es donaven a si mateixos, amb els seus bens en possessió a un monestir. També s’anomenaven així en el dret català, les persones que s’acollien a una casa i/o família amb el dret de viure-hi i d’ésser-hi mantingut i atès com de família, aportant-hi en canvi els seus bens presents i futurs.

L’experiència monacal no reïxi per gaire temps.

 El lloc depenia de la Parròquia de Santa Coloma Sasserra, que n’és encara l’indret habitat més proper. Actualment pertany al terme municipal de Balenyà  , malgrat tenir l’accés més habitual des de Centelles.

 Tingué rectors propis fins al segle XVIII i culte fins al segle XIX.

En la tràgica situació que pateix Catalunya i el món, demanava la intercessió de Santa Maria davant l’Altíssim, perquè s’aturi aquest fúnebre balanç de morts, en la seva majoria persones grans, malaltes o desvalgudes econòmicament.

Catalunya superava el 14.11.2020  les 15000 víctimes de la Covid, 19, i no hi ha dades dels “danys col·laterals” causats per la desatenció Sanitaria.

Madrid amb quasi un milió menys d’habitants ha superat les 18000 víctimes.

Cuideu-molt, fins el dia d’avui les accions contra Catalunya, els catalans,  la seva llengua i/o la seva cultura, els surten de franc als seus autors.


No hay comentarios:

Publicar un comentario