jueves, 12 de noviembre de 2020

LA MISTERIOSA IMATGE DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE L’AJUDA. BALENYÀ. OSONA.

 

Tocaven les 12,00, migdia DEL DIA 12.11.2020 , quan el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés,  enceníem  el focus que il·lumina la imatge de la Mare de Déu de l’Ajuda.Venien de Sauva Negra, una fageda que es troba al sud de Santa Maria Savall, entre els termes municipals de Centelles, Castellcir, Balenyà i Sant Martí de Centelles.

 


Un bosc d’una gran bellesa, protegit dins del Pla d’Espais d’Interès Natural, que  té una extensió de 110 hectàrees.

Un dels punts més emblemàtics d’aquest bosc és la Font de Sauva Negra, una font d’aigües sulfuroses.

Miquel Bosch i Jover (Calders, 29 de juny de 1900 -  Balenyà, els Hostalets, 17 de novembre de 1960), va recollir una rondalla, que s’explica ara com una llegenda, Els dimonis de Sauva Negra, en la que s’explica que fa molts anys, a Balenyà hi havia una casa de pagès amb un amo que tenia molt mal geni, i portava molt mala vida.

 Aquest home no tenia respecte a Déu ni als Sants.

Segons sembla, aquest home, amb alguns amics, anaven a la Sauva Negra, ja que allà hi estaven molt bé.

Aquests homes criaven cavalls, els més ràpids de la Plana de Vic.

Quan s’acostava una tempesta, es veu que l’anaven a rebre a la Sauva Negra, i ràpidament, tornaven a casa sense mullar-se pel temporal.

Quan aquest amo va morir, el van anar a enterrar al cementiri de Balenyà.

Quan l’enterraven, la gent va sentir el soroll d’unes cadenes i cordes, i tothom es va espantar.

El van enterrar, la terra sagrada  però, no el volia,  i aquella nit la terra santa el va desenterrar amb la caixa.

 La gent del poble, en veure-ho, el van tornar a enterrar, cada cop que l’enterraven  però, apareixia  l’endemà a fora de la tomba.

En veure això, van decidir posar el cadàver a sobre d’una mula cega, i van deixar que la mula anés allà a on volgués.

Es pensaven que la mula s’aturaria allà on el difunt voldria ser enterrat.

La mula va anar fins al bosc de la Sauva Negra, i es va aturar al mig del bosc.

Per art de màgia, les cordes que lligaven el cadàver es van deslligar totes soles, i aquest va caure al terra.

 Quan la mula va marxar, van sortir tot de dimonis que es van emportar al difunt sense deixar cap rastre a la terra.La història de la misteriosa imatge la situa als EEUU, on patirà els efectes de la guerra de secessió (1861 i 1865) en que serà mutilada.

La seva arribada a Balenya s’explica per la presència d’una família retornada dels EEUU  que donarà la imatge al Santuari de l’Ajuda.Com una hipòtesis, us sembla que podria ser Pau de Tars, perseguidor dels cristians abans de la seva conversió pel camí de Damasc en la qual Pau va caure del cavall, mentre sentia  la veu de Jesús, "Saule, Saule, per què em persegueixes?".

Espero la confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmai.com , m’expliquen que a Balenyà hi ha qui sap la resposta.

Avui amics lectors no us donem certeses, oi?

No succeeix dissortadament això amb les víctimes de  la Covid.19 a Catalunya, les darreres dades , confirmen  14.886 defuncions segons les funeràries, es desglossen així: 9.143 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (61 %); 4.273, en una residència de gent gran (29 %); 897, en domicilis (6 %), i 573 casos no classificables per manca d’informació (4 %).

Cuideu-vos MOLT, recordeu que les accions contra Catalunya i els que aquíresidim no mereixen fins ara cap retret penal. Tampoc les que pretenen esborrarla nostra llengua i la nostra cultura.

Maleïts !


1 comentario:

  1. Curiosa historia, tu l'has contat, gracies m'has emplenat part de la tarda, gracies jrrof

    ResponderEliminar