lunes, 30 de noviembre de 2020

IN MEMORIAM. CASANOVES, AIGUAFREDA DE DALT. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Crisant Palau pública una fotografia datada l’any 1931 - Aiguafreda - Façana i era de Casanoves amb un nen i el Tagamanent al fons.



I explica que Casanoves és una masia d'origen medieval que va consolidar-se durant el segle XIX. En aquest moment, s'hi va fer una gran reforma, va obrir-se una galeria vers al sud, van bastirse diversos cossos a la part posterior destinats a la producció, així com per una masoveria situada davant la façana principal. Des de mitjans del segle XX va quedar deshabitada fins a quedar en estat ruïnós.

Actualment conserva l'estructura exterior i part de l'interior, on s'han enderrocat la coberta i els forjats.



Trobava informació que amplia un xic i corrobora alhora el que explica  el Crisant Palau

Casanoves  o can Casanoves és una masia abandonada i en ruïnes del municipi d'Aiguafreda documentada per primer cop l'any 1084, segurament d'origen anterior però del mateix segle XI. Constituïa una antiga finca agrícola, emplaçada en un punt alt dominant respecte la part baixa del terme municipal.

 

Consta de dues edificacions, l'edifici principal estava destinat a habitatge. Es conserven parcialment les parets i part dels forjats enrunats. Actualment no tenen coberta i els murs són de paredat comú.

 

L'edificació està situada dins l'EIN (espai d'interès natural) del Massís del Montseny, de la xarxa Natura 2000 i alhora és inclosa a l'inventari del patrimoni construït del Pla especial de protecció del medi natural i el paisatge del Parc Natural del Montseny (PEPMNPPM).

Ermessenda de Valrà ens deixava – com sempre – el seu comentari àcid ; “ a bona hora surt el sol!”

No hay comentarios:

Publicar un comentario