miércoles, 7 de febrero de 2024

CASTELL DE CAN FEU. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL

 

Cal començar bé el dia,  fent en primer lloc els exercicis de recuperació de la eritrodisestesia, en el meu cas, tovallola a terra, i fer córrer amb la planta del peu una pilota de golf, una botella de vidre,…, i practicar el equilibri, ara amb el peu dret, ara amb l’esquerra,  fer exercicis amb les mans amb un mena d’eina que simula un teclat, amb una tecla per cada dit,  exercicis amb la pilota medicinal,…,  higiene personal,  esmorzar, activar el meu tamagotchi – un vell rellotge despertador, al que cal donar-hi corda cada dia ,  engegar l’ordinador,  i a manca d’imatges pròpies ,  l’hivern, amb els dies curts, la legitima vaga dels pagesos en aquests dies, el fred,.. no propicien massa les sortides -  continuar fent recerca al Fons Estudi de la Masia Catalana, al Fons Salvany ,….,  avui trobava una fotografia  de l’any  1913 “Hort i casa a Sabadell” del Josep Salvany Blanch  (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929)

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1062/rec/15

L’aspecte de l’edifici, malgrat tractar-se d’una imatge en blanc i negre de baixa definició, era molt millor que l’actual. 

Tinc records d'infantessa en aquest edifici, anava a l'escola amb el fill dels masovers, i sovint anàvem a jugar.  Tempus fugit   

Devem al  Josep Salvany Blanch, gratitud eterna per la seva tasca, que no ha estat  reconeguda, aleshores i ara. Ni per les autoritats – previsible – ni per la ciutadania. No tinc clar que som, s però, el que encara no som, una Nació.

 


L’August Font i Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1845 - Barcelona, 6 de març de 1924) projectava i dirigia entre 1879 i 1901, les obres de la restauració romàntica de la Torre d'en Feu a Sabadell, per encàrrec de Josep Nicolau d'Olzina i Ferret (1841-1924)



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/27830

L’any 2018, s’expropia el Castell de Can Feu i la zona verda que l’envolta, amb la condició que estigui lliure de càrregues i d’ocupants.

 El preu de l’expropiació és de 24.798,07 euros, que equival a la xifra que l’antic propietari devia a l’Ajuntament  de Sabadell per l’impagament de l’IBI de diversos anys.

La inacció del Consistori preocupa a la ciutadania :

https://www.isabadell.cat/la-vinyeta/el-castell-de-can-feu-es-degrada-per-surroca-16-4-23/

Aquest any 2024 hi ha el compromís de fer algunes accions per evitar la degradació :

https://radiosabadell.fm/noticia/el-castell-de-can-feu-viura-les-primeres-obres-de-conservacio-el-2024

L’ Aleix González Campaña  , des de l’Associació Cultural CAN FEU, ha exercit una gran  tasca de conscienciació, que esperem – sense tenir-ne però, cap certesa – que permeti evitar l’absoluta degradació del Castell.


 Que la Marededéu i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


No hay comentarios:

Publicar un comentario