martes, 27 de febrero de 2024

IN MEMORIAN DE LA CAPELLA DE SANT ROC. BELLPUIG D’URGELL.

 

Gregori Satorres i Baldrich (Bellpuig d'Urgell, 1916 - Tàrrega, 1994) , escrivia de la Plaça de Sant Roc, que havia retratat l’any 1924, el Josep Salvany Blanch, Vista de la plaça porticada de Bellpuig d'Urgell



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/8883/rec/25

La Plaça de Sant Roc (fragment)

 

Els porxos son replà d'espera,

ombra de pau, brot d'olivera,

si arriba el vianant sens aixopluc,

la llar de cada casa honesta

—la mà humil sempre contesta

obrint la seva porta al primer truc—.

 


Abans hi havia una capella

i un rusc de cases, la més vella

guardava els somnis de quan era infant;

ara no hi són, però la vida

segueix com sempre amorosida

guarda en el seu cor,

el nom del sant...

La plaça de sant Roc.

https://www.comarquesdeponent.com/articulo/urgell/tarrega-commemora-per-sant-jordi-el-centenari-del-naixement-del-poeta-gregori-satorres/20160420173205044498.html

NO retratava dissortadament  el Josep Salvany Blanch la capella de Sant Roc :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/Bellpuig/page/1

 


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-sant-roc-en-castella-bellpuig.html

Mot interessant la lectura de ; LA CELEBRACIÓ DE SANT ROC A BELLPUIG.  Autor :  Ramon Miró i Baldrich ( 1955 )

Sant Antoni de Pàdua feia un miracle a Bellpuig, que alguns s’expliquen més pel fet que portuguès de naixement com era, els castellans/espanyols no li agradaven – això succeeix encara i no tant sols amb els nascuts a Portugal -, que per salvar   als  pahers  que s’havien  negat i oposat a certes  pretensions i barbaritats de les tropes castellanes, i als que  lo capità que les comanava va fer tancar dintre una sitja,  batlle i pahers, fins que cedissin en lo que s’anomena. Que’l poble, fort i ferm en mantindre sa integritat va negar-s’hi, i que aleshores lo capità de les tropes castellanes va fer abocar oli bullent a la sitja  per a que morissin los que hi havia dintre castigant llur tenacitat. Lo poble va escruixir-se i pregar en silenci a Sant Antoni per a que’ls guardés de tot mal, i de tot mal va guardar-los, perque, al ésser fora’ls castellans, van trovar als representants del poble sense’l més petit dany, en vista de lo qual es va votar la festa.

https://www.bellpuig.cat/el-municipi/historia/els-nostres-avantpassats/festivitat-de-sant-antoni-de-la-sitja

Esperem que un fet així no torni a succeir, oi?.  

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Que  Sant Roc    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadorspagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario