Seguia caminant pels carrer de Mollet del Vallès, i m’aturava en aquesta ocasió davant del magnífic edifici que acull en l’actualitat entre d’altres la seu del Teatre Municipal de la Ciutat.
La història d’aquesta casa s’iniciava en el període immediatament posterior al genocidi contra Catalunya 1936-1939 :
Ramon Gomà Padullés, nascut a Bell-lloc d’Urgell, va encarregar a Francesc Vilagut Guitart, enginyer industrial, el projecte del que serà l’edifici de les Caves Gomà a Mollet del Vallès.
En alguns documents consta que la data de construcció és de 1945, es va inaugurar oficialment l’any 1947.
La història d’aquesta aventura empresarial, la trobareu explicada fil per randa, en l’excel•lent treball de la Glòria Arimon i Ventura, ‘Les caves Gomà de Mollet del Vallès’.
Les vinyes de Mollet, Martorelles i Sant Fost, proveïen habitualment les necessitats de Can Gomà que comprava també al Penedès quan calia.
Fermí Jaurrieta i Gallego , que presidia l’Ajuntament molletà des de l’any 1965, va signar el 6 d’abril de 1973 un preacord de compra per valor de 15 milions de pessetes.
En el Ple del 24 d’abril de 1973, s’aprova la compra, que és ratificada pel Ple del 24 de juliol, ja amb consignació en el Pressupost ordinari d’aquell any.
La Vanguardia, del 18 de maig de 1973, publica la notícia de la compra i informa que s’hi farà una residència per a la gent gran.
Amb l’Ajuntament democràtic, s’inaugura l’any 1985 la remodelació de l’edifici, duta a terme per l’arquitecte, Vicens Oliveras Estapé; l’espai acull diverses entitats culturals i l’ Institut de Serveis Socioculturals; a la nau gran s’hi fa el teatre i, finalment, en el que havia estat l’habitatge dels Gomà —tot i que no hi van arribar a viure mai— l’any 1991 s’inaugurà l’Escola Municipal de Música.
La informació Municipal en relació a l’edifici diu :
El Teatro Can Gomà está sito en el edificio del mismo nombre, que fue construido en 1947 por el arquitecto Francesc Vilagut para la producción de cava. La empresa Xampany Gomà elaboraba y embotellaba el cava aquí, y lo envejecía en las cavas subterráneas que aún se conservan. El edificio fue adquirido por el Ayuntamiento cuando la empresa cerró y unos años después comenzaron las programaciones en el teatro.
El edificio acoge también la Escuela Municipal de Música y Danza y es sede de varias entidades: Centro Cultural Andaluz, Sociedad Coral El Clavell de Mollet, Irmandade a Nosa Galiza y Coral Sant Vicenç. El Teatro se cede a entidades y colectivos para que organicen actos propios.
En 1997 se sustituyó la antigua tribuna telescópica por otra nueva y se adaptó la antigua tina como cabina de sonido y luz. Se han hecho también otras obras de mejora y adecuación de los espacios, entre las que destaca la transformación de los porches del teatro en sala para la enseñanza de danza.
El Teatro de Can Gomà tiene programación estable y ofrece representaciones de teatro infantil, danza y teatro profesional.
No es fa esment de l’adquisició d’aquest edifici en la síntesis biogràfica de Fermí Jaurrieta i Gallego.
Francesc Vilagut Guitart, passa per ‘ lliure designació’ d’ enginyer industrial a arquitecte.
No hay comentarios:
Publicar un comentario