Continuava la meva visita per aquesta Ciutat que es disputa amb Granollers la Capitalitat de la Comarca del Vallès Oriental. L’objectiu de la màquina de retratar era en aquesta ocasió l’església Parroquial.
Llegia que La base del campanar és l'únic vestigi que es conserva de l'antiga església d’estil gòtic tardà, que substituirà l’anterior romànica; un sacerdot, bon amic, Mn. Evarist Gómez – del que fa temps no en tinc noticies – ens explicava que el romànic únicament a perviscut en aquells indrets on les condicions econòmiques no han millorat de forma apreciable. L’any 1498 Mollet devia viure ‘ una millora apreciable’.
L'any 1936 en un nou episodi del genocidi contra Catalunya, que rebrà però, la denominació de ‘Guerra Civil’; tot l’edifici desapareix amb l’excepció de la base de la torre. Catalunya superava escassament els 2.800.000 habitants, i Mollet s’apropava als 6.000. A la fitxa tècnica podreu veure una imatge del temple destruït, i en els enllaços del Fons Salvany, detalls del seu interior :
http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/bcsalvany/id/2153
http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/bcsalvany/id/2163
Molts dels campanars - sobretot en l’àmbit rural - han tingut un ús previ de caràcter defensiu i/o militar, exercint com a punts de guaita i bada; les mans que calaven foc a Santa Maria d’Olesa de Montserrat, o a Sant Vicenç de Mollet del Vallès, potser pertanyen a persones amb pocs coneixements, les ordres però, sortien de caps acostumats a manar, i a ser obeïts.
El Campanar de Sant Vicenç a Mollet del Vallès, com el de Sant Iscle i Santa Victòria a Dosrius, tenen un rellotge amb quatre esferes.
La façana de l'església, obra projectada per l’arquitecte Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960), i executada pel mestre d’obres Joan Ventura Falguera, té un relleu en pedra que representa la Verge Maria en el moment que el seu fill Jesús, mort, és desclavat de la creu; col•locat el 18 d’agost de 2002, recorda la celebració del Vot de Poble, fet pels molletans i molletanes que davant una epidèmia de pesta, van invocar fervorosament a la Verge, i en agraïment per la seva miraculosa intervenció , van decidir celebrar cada any una festa d’acció de gràcies , que és fa el diumenge següent del 15 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Mollet.
No podia evitar un somriure en recordar allò que m’havien dit :’ a Mollet del Vallès, no hi ha res interessant’
No hay comentarios:
Publicar un comentario