domingo, 30 de septiembre de 2012

SANT SADURNÍ ‘NOU’ DE CASTELLVI DE LA MARCA

Gaudia del coneixement sobre el terreny del Marcel Morató Tort, que em feia magistralment de sherpa per tots els racons i raconets, de Castellví de la Marca, a la comarca del Penedès sobirà. El significat del mot sobirà – situat més amunt que un altre (per oposició a jussà) - era la forma habitual de referir-se a llocs i/o partides a la Catalunya anterior a 1714, i –com pertocava en compliment de la legalitat, com diu el Rajoy i ‘l’Alicia en el país de les meravelles’- va ser proscrit a sang i fetge des d’aquella data. Substitut per la forma castellana, alto/bajo, de la que se’n ha fet una traducció literal alt/baix. Nosaltres fem servir sobirà/jussà. Curiosament des de un determinat‘catalanisme’ es reivindica la traducció literal del castellà.

Ens aturàvem al petitíssim nucli urbà dels Masos dels Cosins, on hi ha l’església de Sant Sadurní, dita ‘ la nova’, en contraposició a la romànica que en un estat de màxima abandó, es troba avui ‘formant part, literalment ‘ del cementiri.

Hi ha respecte de l’edifici que uns qualifiquen d’historicista i altres de neogòtic, una més que minsa informació :

S’aixecava l’any 1925 [ no hi ha dades de l’arquitecte i/o mestres d’obres responsable ], per atendre les necessitats religioses, que fins aquella data es duien a terme a l’església homònima que passava a mans privades el 22 d’abril del 1947, amb la condició de restaurar i conservar el temple,i que el mossèn de Castellví tingués llibertat per celebrar actes litúrgics. El pacte s’ha incomplert, i ningú ha demanat responsabilitats per la pèrdua d’aquest patrimoni col•lectiu de Catalunya.



La descripció tècnica és d’un laconisme esfereïdor : Església d'una nau amb capçalera rectangular i capelles laterals, coberta a dos vessants sobre arcs diafragma apuntats i embigat vist.


El campanar és de planta quadrada.


De la rectoria annexa amb trets marcadament modernistes - que no figura però, en la llista d’edificacions d’aquest estil - ni un mot. Sou pregats de fer-nos arribar qualsevol informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’argument dels estralls derivats del genocidi contra Catalunya de 1936-1939, malgrat ser dissortadament cert, no justifica en absolut la manca de dades sobre els bens patrimonials col•lectius, que ratlla amb la desídia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario