martes, 11 de septiembre de 2012

EL MERCAT DE LA PLAÇA PRAT DE LA RIBA DE MOLLET DEL VALLES

El nucli d’edificis que s’aixopluguen a redós de l’església de Sant Vicenç, constitueix una mostra molt complerta de la major dels estils arquitectònics, que des darreries del segler XIX s’han desenvolupat a Catalunya.

Quan endegava el que podria qualificar de ‘ passejades per Mollet del Vallès ‘ , ultra la varietat i riquesa del patrimoni arquitectònic, en meravellava la pàgina http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ , sens dubte un esforç històric que s’ha d’agrair als seus autors, i alhora amb el seu exemple, esperonar a la resta de Comarques de Catalunya perquè facin també la seva llista.

Figues d’un altre paner, és la recerca d’informació – quasi inexistent a la xarxa - , i mancada de rigor , malgrat ser facilitada per la mateixa font, com a botó de mostra trobareu en un cantó de la Plaça Prat de la Riba de Mollet – en algun moment centre neuràlgic de la Ciutat – un edifici que va exercir de mercat Municipal des del 19 d’agost de 1949, quan era Alcalde el Ramon Negre i Pou (1943-1952) http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=581&&menu_alcalde=0 , fins 27 de gener de 1996, en que ostentava la Vara [Bastó usat com a insígnia d'autoritat, sobretot pels funcionaris civils (batlles, regidors, algutzirs, etc.); Montserrat Tura i Camafreita (Mollet del Vallès, 6 de novembre de 1954) http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/ficha.php?id_alcalde=589&&menu_alcalde=0



A la pàgina de l’Ajuntament atribueixen l’obra a l'arquitecte Cases – ens falten dades, nom i segon cognom per saber a qui es fa referència - . L’any 1949 els ciutadans sota el regim feixista encara gaudien a cor que vols de las Cartillas de Racionamiento. Aquestes coses es interessant de posar-les blanc sobre negre, perquè ja no les van viure els nascuts a la segona meitat del segle XX
http://www.molletvalles.cat/DetallDirectori/_obFr8A64rNF327HIN3h_poWTnHe80Sd_no0N_GGfsus

Em cridava l’atenció que a la fitxa tècnica – confegida de forma telegràfica, com sembla costum en aquest Ajuntament – s’atribueix l’obra a l’arquitecte F. Folguera, pensem que es refereix a Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960)
http://www.molletvalles.cat/files/33-5591-document/Cv10.pdf

L’edifici amb decoracions de maçoneria i esgrafiats al•legòrics al seu ús, es va fer amb els materials propis de l’època com l’uralita , extremadament perillosos per la salut humana.

La pàgina de l’Ajuntament explica també : que el 5 de febrer de 2005 es va recuperar per tornar-se a omplir de vida, transformat en un espai cívic i cultural.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ens interessa molt particularment aclarir l’autoria del projecte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario