jueves, 23 de agosto de 2012

EL CASTELL DE GODMAR O DE GOTMAR, CONEGUT TAMBÉ PER ‘ CAL COMTE ‘

Badalona té una imatge pública del tot decebedora, a la que no son aliens els episodis de racisme, que portaven – curiosament - fins a l’Ajuntament al representant del PP.

La nedadora Mireia Belmonte García _ amb fitxa del Club Natació Sabadell – ha fet amb les seves dues medalles olímpiques , un ‘rentat de cara’ a la Ciutat i al seu prestigi.

Hi ha però un Badalona menys coneguda :

http://badalona.cat/portalWeb/getfile;jsessionid=VfhcT4TQXq3wLC615JYrtG5vgwvchvWdDrwxR5Q171tVLFhhwJ2j!208951825?_nfpb=true&_pageLabel=contingut_estatic&dDocName=AJB032405&dID=38062&rendition=Web

La Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, decidíem arribar-nos-hi; val a dir que no és fàcil accedir fins aquest indret, llevat que siguis afeccionat al golf, concretament el pitch & putt, que ocupa avui la zona de les antigues hortes del castell.
http://www.pitchandputt-badalona.com/


A les estances de la casa s’han fet pel•lícules i sessions fotogràfiques ; marques com PRENATAL, CRISTINA CASTAÑER o MAYORAL , llogant estances del Castell, han realitzat aquí varis dels seus catàlegs. Així mateix s’han fet reportatges per al PAÍS, H&H i altres publicacions.

Aquestes activitats han permès i permetent dur a terme les obres de manteniment i restauració necessàries.

De la història recent s’explica que a darreries del segle XIX, el Duc de Solferino i comte de Centelles hi va dur a terme obres de restauració i d'ampliació (s'hi van incorporar elements gòtics i fins i tot algun de romànic procedent del Castell de Centelles a Osona) que varen transformar totalment la fisonomia de l'edifici, deixant-lo com un gran castell romàntic amb muralles , merlets, i torres de caire divers.


A l’interior de la capella del Sant Crist, llegim que es conserven les següents imatges :

La de la Immaculada (mutilada), tallada en fusta, procedent de la capella del Palau de Casetas de Zaragoza.

La de Sant Lluís Gonzaga, de fusta del 1887, la qual qui era aleshores duquessa de Solferino va entregar als jesuïtes del carrer Casp de Barcelona i va ser col•locada a un lloc preferent al costat de l’escala, però quan es va canviar de lloc, la Duquessa la va reclamar i va ser posada de nou a la Capella de la Casa. La imatge representa a Sant Lluís vestit de patge, sent l’única d’aquest estil coneguda.

I finalment el Sant Crist, dels últims temps del gòtic, és de talla i va ser restaurada per l’insigne escultor, Frederic Marès i Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991)

Trobareu tota la informació en aquest treball de la Universitat Politècnica de Catalunya :

http://upcommons.upc.edu/pfc/handle/2099.1/7098?
mode=full&submit_simple=Mostrar+el+registre+complet+Dublin+Core+de+l%27%C3%ADtem
També a : http://www.diba.es/parcsn/parcs/fitxers/pdf/p07d038.pdf

Sortosament està més documentat que el Castell Jaumar de Cabrils.

Tenim a Catalunya una llarga llista d’edificis adscrits a aquesta tècnica del ‘TÓTUM REVOLÚTUM’, que assolia el seu màxim ‘esplendor’ a darreries del segle XIX.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/05/jalpi-el-castell-del-conte-de-la-fada.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/04/el-castell-nou-de-llinars-del-valles.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/09/castell-de-besora-naves-solsones.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/09/el-castell-dabertis-alt-penedes.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/02/castell-de-jaumar-cabrils.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2007/07/castell-de-bert-o-de-clascar.html
...

El millor coneixement del patrimoni històric i cultural que s’ha mantingut malgrat l’estultícia i la corrupció continuada dels diferents governs, serà possiblement l’únic consol – trist consol – que podrem treure de les actuals politiques de laminació dels drets personals, socials i politics, que uns i altres estan duen a terme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario