sábado, 25 de agosto de 2012

ESGLÉSIA DE NOSTRA SENYORA DEL ROSER DEL BARRI DEL XUP A MANRESA

Quan entrava al barri del Xup, tenia tota la sensació de fer ‘ un viatge en el temps’, els símbols de l’anomenada Obra Sindical del Hogar(OSH), em recordaven els meus anys de soldat, quan vivíem en un grup idèntic a Sabadell.

Anava a retratar l’església dedicada a Nostra Senyora del Roser – de la que no hi ha cap informació a la xarxa - , i que havia estat noticia el 8/04/2010 perquè començaven le sobres d’arranjament dels accessos.
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/10842/urbanitzen/cami/esgl/sia/xup

en el mateix mitjà trobava en data 04/05/2012 una noticia – diríem que no precisament positiva - en relació al temple del Xup.
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/26554/detenen/jove/robatori/amb/forca/esgl/sia/xup

Del barri – de la seva història - el Jordi Bonvehí i Castanyer, se’n feia ressò en el seu blog ‘Històries Manresanes’.
http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2009/04/el-xup.html

L’associació de veïns del Xup té també un blog ‘EL NOSTRE BARRI EL XUP’ en el que no trobava cap informació relativa a l’edifici de l’església Parroquial.
http://www.aavvxup.blogspot.com.es/

Tenen un enllaç al facebook en el que bàsicament pengen fotografies.
http://www.facebook.com/groups/134834606584171/photos/

M’arribava, en absoluta solitud , pel nou vial que s’acaba d’una manera abrupta fins al temple, i acomplia la meva tasca de recollir-ne imatges.


Ultra la seva publicació, amb el prec ‘urbi et orbe’ de documentar mínimament aquesta església; data en que es va aixecar, arquitecte que va dirigir l’obra ,... a l’email coneixercatalunya@gmail.com enviaré les imatges a l’Arxiu Gavin, al Monestir de les Avellanes, a la Comarca de la Noguera, per completar – si fos del cas – el inventari dels edificis que aixopluguen el culte catòlic a Catalunya.

En ocasió de documentar l'escola de les Monges de Sant Fruitós de Bages, trobava noticia de l'autor d'aquesta esglesia ; Jordi Sarri i Vilageliu ( Moià, 1 d’abril de 1935 + Vic, 24 de maig de 2005)
http://www.raco.cat/index.php/ausa/article/viewFile/39162/39024

Sempre afegim la les nostres publicacions la petició ‘urbi et orbe’ per completar dades, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs, ho fem perquè el patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació i la seva correcta documentació per als catalans és imperatiu ètic.

Donec perficiam
«fins a reeixir», «fins a aconseguir-ho» és el lema en llatí que tenia el Regiment de Reials Guàrdies Catalanes, unitat militar d'elit de l'Exèrcit Regular Austriacista durant la Guerra de Successió Espanyola.

Donec perficiam


Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario