jueves, 30 de agosto de 2012

LA SÍNIA DE MONT-ROIG

M’aturava a retratar la sínia que – parcialment – conserva com un testimoni del passat la propietat del Prats Village al terme de Mont-roig del Camp, a Tarragona.


L’aigua s’aixecava mitjançant l’esforç d’un ase – possiblement de l’espècie autòctona – , la bestia consumia productes locals, i al servei d’extracció d’aigua – quan calia - , s’hi afegien els treballs al camp, els transport de mercaderies i persones, i fins – tot i que us pot semblar estrany - el de compartir l’existència i els seus afanys amb el seu propietari.

Direu que tot plegat sona antic, i ‘carca’, ara el que toca – i també és veu a la fotografia - és posar un motor – possiblement alemany, ja que al Regne d’Espanya en qüestions de tecnologia, ja se sap, oi ? -, el motor consumeix o corrent – que produïm bàsicament amb combustibles fòssils que cal comprar als àrabs – o directament gasoil; la zona està inclosa dins l’àrea ventosa de Catalunya, però formem part del Regne d’Espanya, i en qüestions de tecnologia, com deia més amunt, ja se sap, oi ?. Per descomptat només serveix – quan no s’espatlla, per treure aigua, i cal tenir per la resta de coses que feia l’ase, un tractor, una vehicle tot terreny, una furgoneta,.. ah!, i un psiquiatra.

Alguna dada interessant : en la llengua catalana aquesta paraula es troba documentada des de l'any 1054, deriva sense cap mena de dubte de la llengua àrab sǟniya.

En anglès, francès, castellà, Italià, i amb alguna variant en altres idiomes (nora en portuguès) s'anomena noria, paraula derivada també de l'àrab nā‘ūrai.

Les sínies però, existien des de molt abans de l’arribada dels àrabs; , Lucreci les cita l'any 55 aC. i està documentat que es feien servir al Proper Orient cap l'any 200 aC.

Els àrabs – els grans innovadors de l’agricultura i la construcció - , n’estengueren el seu ús, alhora que tècnicament hi van introduir millores.

Algú hauria de suggerir al ‘Pares de la Pàtria’, que baixessin el cap, i s’adonessin que això del ‘pa amb tomàquet’ és una tècnica que facilita el consum del pa que s’ha endurit.

Senyor, allibera el teu poble !!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario