miércoles, 17 de julio de 2024

CASTELL I ESGLÉSIA DE SANT PERE DE RIBES ABANS DE L’ALÇAMENT DELS MILITARS FEIXISTES ENCAPÇALATS PEL GENERAL FRANCO CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA. EL GARRAF

 A Catalunya tenim un tresor d’imatges :


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/search


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/search


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany


Mossèn Jaume Oliveras i Brossa (la Garriga, 13 de gener de 1877 - Barcelona, 6 de setembre del 1957) retratava  abans de 1936,  un indret  que l’empresa encarregada de la digitalització no informava – l’arxiu Jaume Oliveras i Brossa és un dels més “ alterats”, i sospitem que la condició de prevere sinó l’arxiu, li salvava la vida - . El feixisme va ser i és una tragèdia per ala humanitat. 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/10021/rec/527

Identificava l’indret com Sant Pere de Ribes, a la comarca del Garraf. 

SANT PERE DE RIBES CASTILLO MEDIEVAL Y  IGLESIA

https://www.todocoleccion.net/coleccionismo/ano-1922-sant-pere-ribes-castillo-medieval-iglesia-vilanova-lamina-fotografica-tipo-postal~x101438347

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-sant-pere-apostol-sant-pere-de_1.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/09/sant-pere-de-ribes-esglesia-vella.html

Farem seguir la publicació a mdc@csuc.cat amb el prec que esmenin la informació. 


Caldria una tasca col·lectiva – aquí podria anar bé, l’ús de la intel·ligència artificial -  per revisar i identificar les imatges dels Fons Fotogràfics Catalans.  A nivell particular fem el podem , és a dir, poc.


Entre 1787 i 1960, la demografia de Sant Pere de Ribes  superarà per poc els 2000 veïns 5291 l’any 1970, 10.557 l’any 1981 , 20.213 l’any 1998 , fins al 31.786 en que es tanca l’exercici 2023. Costa  trobar ribetans, nascuts a Ribes, amb pares, avis, besavis,.., també nascuts aquí. 


 Que  els apòstols  Sant Pere , Sant Pau   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   ribetans,  cervellonins , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario