sábado, 13 de julio de 2024

VILA CLOSA DE MOROR. SANT ESTEVE DE LA SARGA, EL PALLARS JUSSÀ

 

L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) la retratava l’any 1988, Vila Closa de Moror. Sant Esteve de la Sarga. Pallars jussà.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/68681

Amics comuns m’explicaven que l’ Antoni Pladevall i Font, està delicat de salut,  se’ns acaba el temps perquè Catalunya li faci un reconeixement públic per la seva importantíssima aportació a la nostra història, cultura i llengua.

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997),  defensa que el topònim “Moror”  , que apareix ja en una butlla del 1214 i és àmpliament documentat posteriorment, procedeix d'un terme llatí, castrum maurorum o palatium maurorum, que era un  terme emprat  per a designar un castell , la guarnició del qual eren soldats mauritans, integrats com a legionaris en els exèrcits imperials romans. Així, Moror seria equivalent a castell dels moros

Sobre els seus murs es van construir les primeres cases del poble i l'església de sant Miquel.

ESGLÉSIA  DE MOROR, ADVOCADA A L'ARCÀNGEL SANT MIQUEL.  SANT ESTEVE DE  LA SARGA, PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/04/esglesia-de-sant-miquel-de-moror-sant.html

TENIU IMATGES DE L’EDIFICI QUE AIXOPLUGAVA L’ESCOLA DE MOROR?.  SANT ESTEVE DE LA SARGA. PALLARS JUSSÀ.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2022/10/teniu-imatges-de-ledifici-que.html

Esperem les vostres aportacions a l'email castellardiari@gmail.com 

Documentar de forma rigorosa el Patrimoni històric de Catalunya és un imperatiu ètic per als catalans, recordeu allò de "qui perd els orígens perd identitat", el REINO no durarà eternament,  les tensions entre els " caïnites"  així ho fan pensar. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


No hay comentarios:

Publicar un comentario