miércoles, 17 de julio de 2024

SANTA CREU DE CASTELLBÓ ABANS DE L’ALÇAMENT DELS MILITARS FEIXISTES ENCAPÇALATS PEL GENERAL FRANCO CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA. MONTFERRER I CASTELLBÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

A Catalunya tenim un tresor d’imatges :

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany


Mossèn Jaume Oliveras i Brossa (la Garriga, 13 de gener de 1877[1] - Barcelona, 6 de setembre del 1957) retratava  abans de 1936, Santa Creu de Castellbò. Montferrer i Castellbò (Alt Urgell)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/10327/rec/497

El poble és a l'extrem d'un serrat o sortint de la vall, a 1.290 m d'altitud. Santa Creu, que havia arribat a 20 famílies i 100 h entre el 1857 i el 1860, va baixar de 36 a 22 del 1960 al 1991. El poble és molt visible de tot arreu. L'església de Santa Creu, citada en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, abans amb categoria de parroquial, és un edifici rectangular, poc característic, amb campanar d'espadanya. Les cases habitades, amb llum i aigua, com tots els poblets de la vall, han sofert modificacions que sovint desdiuen del to gris i característic de les cases de la contrada.


Ens precedia " la parella romànica": 

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/08/santa-creu-de-castellbo-montferrer-i.html


Fotografia el Jordi Contijoch Boada. 
 


Que la Santa Creu  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels urgellencsm  , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario